USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.40 41.90
  • PLN 10.34 10.60

Помер легендарний музикант і продюсер Боба Марлі

30 Серпня 2021 11:06
Помер Лі «Скретч» Перрі – легендарний ямайський музикант і продюсер, який працював з Бобом Марлі і добився світової слави як піонер стилів регі і даб.

Музикант, чиє справжнє ім’я Рейнфорд Х’ю Перрі, помер у віці 85 років в лікарні міста Лусеа на Ямайці, повідомляють місцеві ЗМІ, передає УНІАН. При цьому причина смерті не уточнюється.

Найглибші співчуття родині, друзям і шанувальникам музиканта висловив у Твіттері прем’єр-міністр Ямайки Ендрю Холнесс.

До слова, Лі «Скретча» Перрі зараховують до кола головних музичних новаторів другої половини XX століття.

Він винайшов звучання рутс-регі, з його помірним темпом і насиченою басовою лінією, яке згодом прославив на весь світ Боб Марлі. Перрі працював з ним в якості продюсера.

А завдяки експериментам Перрі з глибоким відлунням і простором в музичному звучанні широке визнання отримав стиль даб. Даб, у свою чергу, вплинув на багатьох західних музикантів 70-х і 80-х років і далі: від реперів і гітарних груп до піонерів танцювальної електроніки.

За 70-річну кар’єру Лі «Скретч» заробив собі репутацію містичної і ексцентричної фігури. Гітарист Rolling Stones Кіт Річардс, наприклад, називав його шаманом і «Сальвадором Далі від музики».

«Він людина-загадка. Весь світ – його музичний інструмент. Потрібно тільки послухати», – сказав Річардс в інтерв’ю журналу Rolling Stone в 2010 році.

Починаючи з 1950-х років, Перрі виступав як продюсер, сольний музикант, фронтмен колективу The Upsetters, а також учасник величезної кількості спільних проектів з іншими музикантами, передає Бі-бі-сі.

У 2010 році вийшла книга – музичне дослідження Kiss Me Neck, в якому на понад 300 сторінках перераховувалися всі його відомі записи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus