USD 41.05 41.45
  • USD 41.05 41.45
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

Помер ексголова Єврокомісії Жак Делор

28 Грудня 2023 10:18
Один з «архітекторів» сучасного Європейського Союзу, засновник проєкту єдиної валюти ЄС француз Жак Делор помер у віці 98 років.

Про це повідомила його родина, передає Укрінформ із посиланням на Reuters.

«Французький соціаліст обіймав посаду президента Європейської комісії, виконавчого органу ЄС, упродовж трьох термінів: із січня 1985 року до кінця 1994-го – довше, ніж будь-хто інший на цій посаді», – зазначає агентство.

Зазначається, що Делор, профспілковий активіст-католик із досвідом економічного планування був потужною фігурою брюссельської бюрократії. Він не шкодував зусиль для досягнення компромісів між державами-членами заради побудови єдиного європейського ринку, що стало одним з визначальних досягнень ЄС.

Перебуваючи на посаді з 1985 по 1995 рік, Делор також заклав основу для єдиної європейської валюти – євро.

Читати ще: Помер колишній держсекретар США Генрі Кіссінджер

Саме на каденцію Делора припав час швидких змін. Тоді Європейське співтовариство розширилося з десяти членів до 12 шляхом приєднання у 1986 році Іспанії й Португалії, а в 1995-му до нього долучилися Швеція, Австрія та Фінляндії. Ця епоха також була визначена падінням Берлінської стіни та возз’єднанням Німеччини.

Дочка Делора Мартін Обрі повідомила, що він помер уві сні в середу вранці у своєму паризькому будинку.

Президент Франції Еммануель Макрон назвав Делора, який також обіймав посаду міністра фінансів Франції в 1981-84 роках, «державним діячем з французькою долею» і «невичерпним майстром нашої Європи».

«Його відданість, його ідеали і його праведність завжди надихатимуть нас, – сказав він. «Я віддаю шану його роботі і його пам’яті і поділяю біль його близьких».

Делор обіймав посаду президента Європейської комісії три терміни – довше, ніж будь-хто інший.

Урсула фон дер Ляєн, яка зараз обіймає цю посаду, сказала, що він був «візіонером, який зробив нашу Європу сильнішою».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus