USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.55 10.70

Помер «батько» ядерної програми Пакистану. Він продав технологію в Іран, Лівію і КНДР

11 Жовтня 2021 08:14
Від наслідків СOVID-19 в Пакистані помер ядерний фізик Абдул Кадір Хан – людина, яку вважали батьком пакистанської ядерної програми.

Як повідомляє ВВС, працівники західних спецслужб називали його одним із найнебезпечніших людей у світі, оскільки він передавав технології зі створення атомної бомби Північній Кореї, Ірану та Лівії.

85-річний Хан раніше був госпіталізований у зв’язку з коронавірусом.

Прем’єр-міністр Пакистану Імран Хан заявив, що країна втратила «національного героя».

«Наш народ любив його, тому що багато в чому завдяки йому ми отримали ядерну зброю», – написав глава пакистанського уряду в Twitter.

Колишній директор ЦРУ Джордж Тенет називав Хана «настільки ж небезпечним», як і Усама бен Ладен – організатор нападів на США 11 вересня 2001 року і лідер терористичної організації «Аль-Каїда».

У 1961 році Хан виїхав до ФРН для вивчення металургії в Технічному університеті і в 1967 році отримав диплом інженера-металурга. У 1972 році став доктором наук, дисертацію написав німецькою мовою, якою володів вільно.

Після захисту дисертації Хан отримав роботу у фізичній лабораторії в Амстердамі, пов’язаній з компанією URENCO (одного з найбільших у світі виробників збагачення урану).

Після випробування Індією ядерної зброї в 1974 році Хан, який обіймав високу посаду в URENCO, вирішив повернутися в Пакистан, володіючи при цьому важливими знаннями для створення ядерної зброї. 28 травня 1998 року Пакистан випробував першу свою ядерну бомбу на основі збагаченого урану.

Ця подія викликала загальнонаціональне святкування.

У 2004 році він був заарештований за нелегальне надання ядерних технологій Ірану, Лівії та Північній Кореї. У телевізійному зверненні Хан тоді заявив, що «глибоко розкаюється і просить вибачення». Тодішній президент Пакистану Первез Мушарраф помилував його, але до 2009 року фізик перебував під домашнім арештом.

На Заході багато хто був незадоволений надмірно м’яким поводженням з Ханом, а на батьківщині він залишався символом національної гордості.

Пакистанці вважали його національним героєм, оскільки він допоміг їм отримати атомну бомбу, але при цьому йому було заборонено залишати територію країни і будь-яким чином контактувати із зовнішнім світом.

«Він допоміг нам отримати ядерні засоби стримування, які врятували нашу країну. Вдячний народ ніколи не забуде його заслуг», – заявив президент Пакистану Аріф Алві.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus