USD 41.05 41.45
  • USD 41.05 41.45
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

Польський Сейм ухвалив постанову щодо Волинської трагедії

Сьогодні 13:28
Депутати польського Сейму ухвалили постанову про вшанування 81-ї річниці подій липня 1943 року на Волині. Цю трагедію там називають «злочином геноциду, вчиненим проти поляків українськими націоналістами».

За документ проголосували 427 депутатів, проти не було жодного, утримались сім. Про це повідомляє «Європейська правда».

Минулого року аналогічний документ схвалили одноголосно 440 польських депутатів.

Автором проєкту постанови була депутатка від опозиційного «Права і справедливості» Йоанна Ліхоцька.

«Внаслідок геноциду, вчиненого у 1943-1945 роках, було вбито понад сто тисяч громадян Другої Речі Посполитої, переважно селян. Сейм Республіки засуджує всі спроби релятивізації правди про Волинську різанину, а також лицемірство і фальш в обговоренні цієї події. Вже під час Другої світової війни командири ОУН/УПА використовували тактику звинувачення радянської влади та німців», – йдеться у документі.

Сейм також закликав проводити «просвітницькі заходи, які стануть основою для співпраці між Польщею та Україною».

У постанові стверджується, що в Україні «зростає популярність згадок» про ОУН та УПА. Тому її автори закликають на державному рівні «докласти зусиль для викорінення такого ставлення».

Водночас пропонується вшанувати пам’ять українців, які, «ризикуючи власним життям, рятували поляків». Пам’ять про них «повинна бути наріжним каменем для побудови польсько-українських відносин на основі правди та протистояння шовінізму».

Раніше міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що Україна не стане членом Європейського Союзу, якщо не буде вирішене «Волинське питання».

За його словами, Польща підтримує Україну настільки, наскільки це можливо, але у відносинах між країнами не все ідеально через невирішені історичні питання.

Нагадаємо, у травні спікера міністерства закордонних справ Польщі Лукаша Ясіна відправили у безстрокову відпустку через його вимоги вибачень від України і Президента Володимира Зеленського за Волинську трагедію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Богдан Показати IP Сьогодні 13:53
Раз шукаємо історчні провини. Українцям треба не спати, а говорити про кріпацтво, поневолення, експлуатацію поляками як насильтво. Я вже не кажу про окупацію, обмеження.
Тадеуш Показати IP Сьогодні 14:09
Все закономірно. Якщо твоя нація не лох, то можна мати своїх націоналістів... І "в" замість "на" щодо України вживають лише дуже виважені поляки
Лучанка Показати IP Сьогодні 14:32
Курча мать,тупі польські демагоги. Який геноцид,на чужій землі. Вони були окупантами,так,як і совєти. Геноцид вони робили,бо моя мама,не вміла по українські писати,бо заборонили укр.мову.
Маннергейм Показати IP Сьогодні 14:38
Не були б то поляки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus