USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.67

Польський Сейм дозволив силовикам безкарно застосовувати зброю на кордоні з Білоруссю

27 Липня 2024 12:52
Польські законодавці у п'ятницю проголосували за те, щоб дозволити силам безпеки безкарно використовувати летальну зброю у відповідь на активні загрози, в тому числі на кордоні з Білоруссю.

Про це, як пише Європейська правда, повідомляє Euractiv.

Рада Європи та інші правозахисні організації й активісти висловили занепокоєння тим, що поліція, прикордонники і солдати тепер зможуть діяти – або навіть вбивати – безкарно.

Законопроєкт, який ще потребує підпису президента, було представлено після того, як польський солдат отримав смертельне ножове поранення на білоруському кордоні.

Читати ще: Польща проведе безпекову операцію на кордоні з Білоруссю

Польща, член НАТО і ЄС, звинуватила Мінськ в перенаправленні тисяч мігрантів до білорусько-польського кордону.

Нове законодавство «виключає кримінальну відповідальність за застосування зброї або прямої сили в порушення правил» силами безпеки, якщо існувала загроза безпеці особи або країни.

Комісар Ради Європи з прав людини Майкл О'Флаерті висловив занепокоєння тим, що законопроєкт може «сприяти відсутності підзвітності і свідчити про недостатню прихильність до зобов'язань у сфері прав людини».

«Він може створити правові та політичні рамки, які перешкоджатимуть державним агентам, розгорнутим на прикордонних територіях або в інших ситуаціях в межах їхньої компетенції, діяти з дотриманням правил пропорційності у застосуванні сили і вогнепальної зброї», – додав він на початку цього місяця.

Читати ще: Польща та країни Балтії хочуть, аби ЄС створив оборонну лінію на кордоні з Росією й Білоруссю

Польська юристка і активістка Ганна Мачинська в п'ятницю заявила, що питання національної безпеки не може бути карт-бланшем для дій, які порушують права людини.

Раніше цього місяця Польща заявила, що посилить свою військову присутність і оборонні укріплення вздовж білоруського кордону через постійні провокації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus