USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.25 41.60
  • PLN 10.35 10.50

«Польські студенти», спроба домовитись та штраф у 204 тисячі: як карають тих, хто допомагає тікати від мобілізації

20 Вересня 2023 07:41
В Україні почали карати тих, хто допомагає уникати мобілізації. Зазвичай суд призначає «рішалам» умовні терміни, а от чоловіків, які тікають за кордон – штрафує.

ТСН проаналізував кілька судових рішень, які стосуються спроб незаконно переправити чоловіків за кордон.

Ухилянт ставав «польським студентом» за 4 тисячі доларів

Вінницький міський суд у вересні 2023 року ухвалив вирок чоловіку, який допомагав ухилянту стати «польським студентом».

Підозрюваний разом із спільниками пообіцяв надати чоловіку документи про те, що той навчається у Польщі від 2021 року. Вартість такої «послуги» становила 4 тисячі доларів.

У серпні 2022 року підозрюваного та спільника викрила СБУ: той саме передавав ухилянту фіктивні документи про навчання у Польщі. Це б допомогло чоловіку уникнути мобілізації та виїхати за кордон. Також підозрювані інструктували чоловіків щодо того, як вони повинні поводитись під час перетину кордону.

Під час судового засідання підозрюваний провину визнав та уклав угоду зі слідством. Чоловіка, який допомагав ухилянтам, визнали винним за ч. 3 ст. 332 КК України. Його засудили до 5 років позбавлення волі, замінивши цей термін на 3 роки іспитового. Це рішення ще можна оскаржити в апеляційному суді.

На Закарпатті батько 6 дітей човном переправляв ухилянтів до Угорщини

У Закарпатській області судили батька шістьох дітей, який разом із спільниками у березні 2023 року намагався човном переправити до Угорщини ухилянтів. За свої послуги вони взяли 3-4,5 тисячі доларів.

Трьох чоловіків відвезли до кордону України та Угорщини, там вони повинні були на надувному човні через річку Тиса втекти до сусідньої країни, проте їх викрили прикордонники та затримали.

На суді житель Закарпаття провину визнав та розкаявся, він просив суд відпустити його на волю, оскільки утримує 6 неповнолітніх дітей.

Суд визнав чоловіка винним за ст. 332 ч.2 КК України та призначив 5 років позбавлення волі, замінивши цей термін на один рік умовного.

На Волині чоловік вирішив без посередників домовитися із прикордонниками

Уродженець Полтавщини намагався незаконно перетнути кордон у Волинській області. Він у червні 2023 року на околиці села Бережці Ковельського району після зустрічі з прикордонниками запропонував одному із них хабар у тисячу доларів. Чоловік сподівався, що таким чином виїде за кордон та уникне мобілізації. Проте чоловіка затримали та судили.

На суді підозрюваний повністю визнав провину та розкаявся. Він уклав угоду зі слідством.

Любомльський районний суд Волинської області визнав чоловіка винним за 1 ст.369 КК України та оштрафував на 40 800 грн. Крім того тисячу доларів хабаря суд також конфіскував на користь держави.

На Волині викрили далекобійника, який віз ухилянта у ліжку фури

Як інформували, на Волині судили 29-річного далекобійника з Київщини, який за 5000 доларів намагався через «Ягодин» нелегально вивезти 35-річного ухилянта за кордон.

Виїхати до Польщі через пункт пропуску «Ягодин» чоловіки намагались вночі 20 липня. Спритний водій розмістив ухилянта в кабіні вантажівки на спальному місці позаду сидіння та прикрив ковдрою, аби заховати від прикордонників та митників. Проте прикордонники під час поглибленого огляду викрили незаконного пасажира.

Ухилянт відбувся адмінвідповідальністю, а щодо водія відкрили кримінальне провадження за незаконне переправлення осіб через кордон.

Під час слідства між прокурором та далекобійником була укладена угода про визнання вини.

Тож суд призначив водію штраф у 204 000 гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
лучани Показати IP 20 Вересня 2023 08:33
карають за незаконний перетин кордону, перетину не було.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus