USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Польща має ідею, як натиснути на Україну у питанні Волинської трагедії, – ЗМІ

19 Вересня 2024 10:40
Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський і президент Володимир Зеленський мали неприємні переговори щодо питання ексгумації жертв Волинської трагедії у вересні; наразі поляки очікують, що зможуть натиснути на Україну під час свого піврічного головування в ЄС у січні 2025 року, повідомив польський журналіст Марцін Терлік, посилаючись на ознайомлених співрозмовників.

Про це пише Європейська правда з посиланням на статтю Терліка для видання Onet.

За словами журналіста, польська делегація була здивована стилем спілкування президента Володимира Зеленського на переговорах у Києві минулого тижня.

Він додав, що позиція українських політиків щодо питання ексгумації жертв Волинської трагедії викликає розчарування у Варшаві, тому польське МЗС «планує конкретні заходи».

Журналіст пише, що МЗС Польщі «має ідею», як натиснути на Київ, використовуючи для цього майбутнє головування в ЄС.

Співрозмовник, який ознайомлений із перебігом переговорів, зазначив, що «Україна зайняла вимогливу позицію»: «Ми знаємо, що Зеленський перебуває під величезним тиском, але не може бути так, щоб поблажки йшли лише в один бік. Тим часом Україна зайняла вимогливу позицію. У сфері оборони ми можемо це зрозуміти. Але в інших сферах це має змінитися».

Представник польського МЗС, який говорив на умовах анонімності, сказав, що питання Волині наразі є «головною і, в принципі, єдиною вимогою» країни.

Тому, коли у січні 2025 року Польща візьме на себе піврічне головування в ЄС, МЗС країни нібито планує використати євроінтеграційні прагнення України як інструмент тиску на Київ.

Читати ще: Волинське питання: Туск заявив, що без розв'язання історичних проблем з Польщею Україна не увійде до ЄС

«Сікорський переконував Зеленського врегулювати історичні питання з Польщею зараз, оскільки він заплатить за них меншу ціну, ніж під час переговорів про вступ. Це не дійшло до Зеленського», – розповів виданню один із проінформованих співрозмовників.

Він зазначив, що після зустрічі політиків стало відомо, що Україна «хотіла б, щоб Польща під час свого головування відкрила всі переговорні секції одночасно», що було б «безпрецедентно і дуже складно».

«Києву потрібна прихильність Варшави до вступу. І саме тут є простір для розмови. Ми допоможемо їм, якщо вони допоможуть нам», – акцентував співрозмовник журналіста у польському МЗС.

Водночас представник польської дипломатії наголосив, що «військові та оборонні питання не будуть розмінною монетою» у переговорах з Україною.

Як відомо, на початку вересня очільниця Товариства польсько-українського примирення Кароліна Романовська стала однією із перших людей у Польщі, хто подав приватний запит до президента Володимира Зеленського щодо ексгумації жертв Волинської трагедії.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський вважає, що Варшава не висуває надмірних вимог до Києва в історичних суперечках, та що поки зарано «залишити історію історикам».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Тоня Показати IP 19 Вересня 2024 19:50
Не розумію, чому Україна не може визнати історичну провину і подарувати спокій громадянам країни, яка досі так нам допомагає. Вони могли не приймати стільки наших біженців, не відстоювати наші інтереси там, де більшість вагається. Підтримка сусідів - не данність. А тим часом мені не розповідали в школі про волинську різню і я неприємно дізналася про неї від поляка. Про те, що багато людей там пам'ятають. А в нас був заборонений фільм "Волинь", що висвітлює біль цієї трагедії.
Анонім до Тоня Показати IP 20 Вересня 2024 08:09
Тоню, а в які роки Ви навчались в школі?
Толя до Тоня Показати IP 20 Вересня 2024 08:42
Все дуже просто. Справа в тім, що поляки на цьому не зупиняться. По-перше, формулу примирення щодо цієї трагедії було розроблено ще при Ющенко. Було таке "Пробачаємо і просимо пробачення". Тодішній президент Польщі був не проти такого формулювання і воно усіх задовольняло. По-друге, чому поляки активізували це питання саме зараз? Виключно через те, що Ви сказали. Таким чином вони поставили українців у статус вічних боржників, котрі мають, на їхню думку, тепер виконувати все, що поляки зажадають. Вони хочуть повісити відповідальність за Волинську трагедію виключно на українців, так, ніби поляки тоді були білі і пухнасті і ні в чому не винні. Разом з тим, це стане початком й інших запитів. Наприклад, про повернення нерухомості, яка колись належала польським панам, а врешті і земель. Вони ж, на хвилинку, вважають Волинь і Галичину своїми і від цих притезній ніколи не відмовлялись. Польська ідея відновлення Речі Посполитої від моря до моря досі жива і вони її актуалізують тепер, відчуваючи слабкість України, як держави та можливі ризики її розпаду.
Клава.. Показати IP 20 Вересня 2024 03:15
якщо кожна польська політична "тріска" нездатна набути виразності без спекуляції на невчасній темі, то хай копає під тривогами..
Анжей Показати IP 21 Вересня 2024 07:03
Покайтеся та перейменуйте вулицю клима савура, і буде вам щастя.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus