USD 41.00 41.35
  • USD 41.00 41.35
  • EUR 41.20 41.55
  • PLN 10.50 10.70

«Не мовчи. Полон вбиває»: у Луцьку – акція-нагадування про воїнів, які в неволі. Фото

Сьогодні 19:16
У центрі Луцька відбулася акція-нагадування про українських військовополонених. Її головне гасло – «Не мовчи. Полон вбиває». На Театральному майдані зібралися небайдужі активісти, серед яких – ветерани війни та рідні воїнів.

Учасники акції показували, що не можна забувати за військових, які нині в полоні. Варто говорити про них, сприяти поверненню додому, адже воїни захищали свободу та незалежність українців.

У руках присутні тримали плакати, а поміж ними була символічна інсталяція – ув’язнений стікає кров’ю.
Читати ще: «Біль матерів та дружин не вщухає»: у центрі Луцька вшанували загиблих за українську незалежність. Фото

Ветеран війни Євген Сивопляс, який до поранення служив у 3-ій штурмової бригаді, а нині влаштовує у Луцьку просвітницькі заходи, розповів: акції на підтримку захисників проводять щотижня. З його слів, активісти намагаються просувати тему військовополонених серед населення та влади.

«Мета акції – підняти тему про полонених, щоб люди не були байдужі, щоб ширили інформацію в соцмережах та поміж інших людей. Ця тема має бути на поверхні. Політики, владні структури мають відчути, що для народу це важливо. Народ бореться за своїх військовополонених! Вони на своєму рівні повинні сприяти обмінам та звільненню наших людей», – зазначив Євген Сивопляс.
Читати ще: «Стоп байдужість!» Поранені бійці влаштували акцію у Луцьку

Як додав, певний прогрес у таких акціях є, адже люди підходять, фотографують та поширюють гасла. Але активістам хотілося би бачити поруч більше небайдужих.

«Переважно долучаються жінки, у родині чи колі оточення яких є військові – полонені, загиблі чи безвісти зниклі. Тут люди, які пережили певну трагедію під час війни. Також приходять ветерани. У середньому на акціях до 20-ти людей», – розповів ветеран війни.
Дружини військових Вікторія та Марія ходять на акції регулярно. Їхні чоловіки захищали Україну в складі бригади «Азов», але вже кілька років перебувають у полоні.

«Наші чоловіки у полоні третій рік. Вони виходили із заводу «Азовсталь» за наказом вищого командування. Й ось уже третій рік ми нагадуємо людям та владі, що хлопцям там дуже важко. Не дотримуються ніякі норми Женевської конвенції. До азовців немає жодного доступу – ні ми, ні вони не можуть передати жодних листів.

Російські полонені в нас мають змогу писати та дзвонити рідним, а ми ні. Серед наших воїнів є важкопоранені, яких досі не обміняли. З цим питання зараз важко, адже більш як рік жодного бійця «Азову» не було в списках на обмін», – поділилася Вікторія Котельнікова.
Читати ще: «Я не чудовисько!» Воїн вийшов у центр Луцька з промовистим плакатом

«Ми хочемо підкреслити, що до азовців «особливе» ставлення в російських військових. І їх не обмінюють понад рік, – акцентувала Марія Думіч. – Люди реагують, підходять, але дуже мало. Суспільство реагує так: якщо їх це не стосується, то проходять повз. Ми ширили інформацію про акцію в соцмережах, проте не надто багато охочих доєдналися».
Читати ще: «Люди з інвалідністю – теж люди». Чому військовий з ампутацією виходить на луцькі дороги

Акція «Не мовчи. Полон вбиває» в Луцьку віднедавна стала постійною. Її проводять щоп’ятниці о 16:00 у центрі міста. Усі охочі можуть приєднуватися.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
дідо Показати IP Сьогодні 19:39
під РПЦ МП треба показувати злочини окупантів на Чорновола.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus