USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Полковник медичної служби презентував книгу про місто на Волині

2 Квітня 2024 08:45
Одна із виставкових зал історичного музею імені Омеляна Дверницького ледь умістила усіх поціновувачів історії, які зібралися минулої п’ятниці на презентацію книги Петра Голячука «Володимир: історія міста в житті України». Над історичним нарисом місцевий краєзнавець працював упродовж кількох останніх років.

Про це інформують у Володимирській міській раді.

Як зазначив Петро Голячук, місце презентації своєї книги обрав не випадково, оскільки саме наукові співробітники історичного музею допомагали автору із формуванням та літературним редагуванням книги. Ідею написання подібної праці він виношував тривалий час, адже історія, зокрема рідної Володимирщини, – одна з тем, яка особливо цікавить полковника медичної служби.
На початку презентації наукова співробітниця музею Ганна Доскоч демонструвала на великому екрані світлини з повоєнного дитинства Петра Голячука, яке минало в рідному селі Хобултова. Під час розповіді про родину Голячуків, з’ясувалось, що від матері, яка була сільською медсестрою, чоловік перейняв захоплення медициною, водночас продовживши військову справу свого батька. Після закінчення школи та технікуму у Володимирі, він вступив до Ленінградської військово-медичної академії, де здобув фах лікаря-психоневролога.
Читати ще: Військовий Богдан Пташник презентував у Луцьку книгу про життя після ядерної війни

Успішна служба, лікарська діяльність і експертна робота дозволили Петру Голячуку побувати та працювати в країнах Близького Сходу, зокрема у Лаосі та В’єтнамі. Остання його посада – начальник медичної служби 14-ї повітряної армії. За плечима у автора книги і викладацька діяльність – протягом 13 років викладав латинську мову, арістотелівську логіку, історію України, валеологію і основи загальної психології на православному факультеті Львівського духовного закладу.
Отримавши звання полковника медичної служби, Петро Голячук згодом вийшов на пенсію і разом із дружиною Аллою Миколаївною, яка усе життя пропрацювала медсестрою і у всьому підтримує чоловіка, вирішили повернутися на рідну Володимирщину.

Читати ще: До знятого в Луцьку фільму «Крила» представили трек, проморолик та пиво. Фоторепортаж

«Володимир: історія міста в житті України» – не перша книга Петра Голячука, адже він уже має досвід написання роботи на теологічну тему. Каже, що поштовхом до створення історико-хронологічного нарису стала новина про те, що Володимир позбудеться радянського «причепу» та поверне свою історичну назву.
«Одразу почав шукати усе, що маю в своїй бібліотеці, про Володимир, охоплений бажанням написати новий нарис. Проте, якби я писав лише про одне місто, то це була б тонка брошурка. Відтак не міг оминути головних подій у межах та поза межами України у той час, доки відбувалось становлення та розвиток Володимира», – зазначив автор книги.

Нарис Петра Голячука хронологічно висвітлює основні періоди історії міста Володимир крізь призму історії всієї України, починаючи від найдавніших часів і до теперішніх днів.
Читати ще: «Малюю серцем»: у Луцьку дружини загиблих Героїв представили власні картини. Фото

Привітати автора з книгою, яку він уже планує продовжити, розпочавши роботу над доповненим виданням, прийшло чимало його друзів, рідних, студентів університету третього віку, а також представники міської ради. Зокрема, зі словами вдячності за здійснену важливу роботу у збереженні історії Володимира, до Петра Голячука звернулися перший заступник міського голови Ярослав Матвійчук та заступник міського голови Андрій Гудим.
«Приємно, що ви відзначили правильність рішення щодо повернення історичної назви нашому місту. Адже якщо раніше частина мешканців мала певні сумніви, то після повномасштабного вторгнення ми побачили, що ворог, захоплюючи наші землі, одним із перших, що починає робити, так це змінювати назви та символіку», – зазначив Ярослав Матвійчук у вітальному слові, додавши, що книга Петра Голячука обов’язково буде представлена не лише в міських, а і в усіх обласних книгозбірнях.
«З великим захопленням споглядав процес створення книги, уже тоді розуміючи всю глибинність цієї роботи. Нам важливо знати та пам’ятати свою історію, адже це один із тих чинників, які допоможуть вистояти у боротьбі із ворогом. Впевнений, що таку книгу повинен мати у своїй бібліотеці кожен володимирчанин, аби знати і пам’ятати, в яких періодах Володимир був, є і буде», – додав Андрій Гудим.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Такий Показати IP 2 Квітня 2024 14:23
Розумний тато і такий бездарний син Ігор був у мене в 43 сап комадиром батареї

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus