USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.50 10.74

Полювання на «мажора». Чому партії агітують мажоритарників іти разом на вибори

15 Грудня 2021 21:44
Через суперечки про дату виборів у Верховній Раді непомітні інші процеси в депутатському корпусі, також безпосередньо пов’язані з майбутньою парламентською кампанією.

Про один такий розповіли джерела в Раді. То чим же пояснюється такий інтерес до переможців виборів у мажоритарних округах, яких немає у нинішньому Виборчому кодексі, з’ясовувала Страна.

Хоча дострокових парламентських виборів не передбачається, депутатів-мажоритарників почали активно кликати до своїх лав парламентських і не лише партії.

Процес пішов

Мажоритарники користуються останнім часом підвищеною увагою з боку політичних сил у парламенті та за його стінами. За інформацією видання, зараз активізувалися переговори щодо формату їхньої участі у майбутній парламентській кампанії. Партії пропонують обраним по одномандатним округам депутатам йти на наступні вибори під їхніми брендами, навіть якщо минулої кампанії їх висунула інша політсила, у тому числі «Слуга народу» (СН).

Можна сказати, з почином виступила «Батьківщина», яка прийняла до своєї парламентської фракції неодноразового переможця виборів на мажоритарному окрузі № 200 у Черкаській області Антона Яценка.

Не можна сказати, що переговори мають масовий характер, але чутки про них уже проникли в парламентські кулуари.

Факт підтверджує народний депутат Дмитро Лубинець, обраний за мажоритарним округом № 60 у Донецькій області та член депутатської групи «ЗА Майбутнє», створену одними мажоритарниками.

«Справді, політсили з великими та малими рейтингами проводять... Не скажу «підбір», але агітаційну кампанію серед мажоритарників – нинішніх та колишніх. Багато хто з останніх програв минулі вибори через «виборчий майдан», коли люди голосували за будь-яких кандидатів, висунутих «Слугою народу». Зараз настало розчарування у монокоаліції, а десь рейтинги падають. Виборці озираються на своїх попередніх мажоритарників, і в багатьох є дуже високий рівень підтримки. Тому що вони, як і ми, чинні депутати, не припинили роботи в округах після виборів та до нової парламентської кампанії – хоч чергової, хоч дострокової, готові», – повідомив Лубинець.

Лубинець вважає, що мажоритарники будуть цінним ресурсом для будь-якої партії.

Утім не варто бачити тут односпрямований процес. Як кажуть співрозмовники у Раді, хтось із «мажорів», у тому числі минулих скликань, сам виходить на рейтингові політсили із пропозицією про співпрацю.

"Від приходу до нас Антона Яценка виграли і ми, і він. Антон – звісно, ​​"ресурсна" людина і візьме участь в організації нашої виборчої кампанії в Черкаській області, де йому віддали обласний осередок. Але й ми йому даємо відомий та досить популярний у його області партійний бренд. Він уже може спокійно готуватися до виборів, а не ламати голову, до кого ж долучитися«, – ділиться колега Яценко щодо фракції у парламенті.

Золоті ключики від округів

Такий взаємний інтерес пояснюється нинішньою системою виборів – пропорційною до відкритих партійних списків.

Голосувати треба буде не лише за партії (причому обов’язково, інакше бюлетень недійсний), а й за конкретних осіб у регіональних партійних списках. Вся країна розбивається 27 великих виборчих округів за кількістю областей плюс по два округи у Києві та Дніпропетровській області. Крим тимчасово об’єднується із Херсонською областю. У списку партії в кожному окрузі може бути 5-17 кандидатів, і що вище місце кандидата, то більше шансів потрапити до Ради (і розставляє людей, до речі, партія). Матиме значення певна кількість голосів за конкретного кандидата.

Тому партійний висуванець, який зумів забезпечити і партії, і самому собі високий результат звичайними для українських виборів методами (у тому числі й через «сітки»), вигідніший політсилі, ніж, наприклад, старий, але нікому не відомий партієць або активіст без грошей в кишені. І не доведеться обробляти цілу область: достатньо буде і кілька районів, і тут досвідченим мажоритарникам нічого не треба пояснювати.

«Сильний мажоритарник – це золотий ключик від великого виборчого округу. За нових масштабів округів перемогти зможуть лише найбагатші та найбільш розкручені кандидати. А нинішні «мажори» саме такі. Не дивно, що їх намагаються залучити на свій бік. А мажоритарникам потрібний міцний партійний «дах». Це буде шлюб із розрахунку», – коментує політолог Руслан Бортнік.

При цьому політолог Анатолій Октисюк вважає, що депутати не поспішатимуть оформляти передвиборчі «союзи».

«Зараз ще рано вирішувати, з ким сідати у виборчий човен. Мажоритарники – люди терті і розуміють, що ситуація ще може докорінно змінитися. Немає стовідсоткової гарантії, що, наприклад, збережеться нинішня «пропорціоналка» з відкритими списками. Остаточну згоду на співпрацю, гадаю, мало хто з них дасть зараз», – каже експерт виданню.

При цьому він вважає, що влада, зацікавлена ​​у забезпеченні результату СН, також веде такі переговори.

«ВП працюватиме за трьома напрямками. По-перше – зі своїми мажоритарниками, серед яких є люди, які не забувають свого округу, а отже, зберігають шанси переобратися. По-друге – із чужими «мажорами» для поповнення сателітних політпроектів. І, по-третє, з обома групами про невходження до опонованих партій», – додає політолог Бортнік.

Водночас у фракції СН кажуть, що жодної особливої ​​роботи з мажоритарниками не ведеться. «Не можу говорити за всіх мажоритарників. Зі мною такі розмови ніхто не вів. На сьогоднішній день ми навіть не розуміємо, за якими правилами та коли саме відбудуться наступні вибори», – прокоментував народний депутат Дмитро Чорний (СН), обраний в одномандатному окрузі № 34 на Дніпропетровщині.

Інший мажоритарник взагалі нарікає на ставлення керівництва до своїх потреб.

«Це міф, що з нами хтось зважає, на кшталт ми піднімемо бунт, це ж не їм з людьми зустрічатися на окрузі і пояснюватися, а нам. Тому ставлення до мажоритарників трохи краще, ніж до списочників тільки в контексті: списочникам керівництво каже «йдіть нах*й», а мажоритарникам – «ідіть нах*р», якщо щось не подобається. Вони вже розуміють, що на виборах візьмуть лише своїх наближених на кшталт Юзіка (екс-кварталівець Юрій Корявченков – Ред.), який і так на доброму рахунку. Ну ось із ним про майбутнє 100% говорять», – стверджує джерело серед «слуг».

Утім все може змінитися, якщо Конституційний суд (КСУ) поверне стару виборчу систему (а конституційне уявлення про незаконність скасування мажоритарки зараз лежить у КСУ). Але тоді мажоритарники матимуть свободу маневру. Власне, заради неї вони й вносили ту саму виставу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus