USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Полювання на «лисиць»: як у Луцьку тренують чемпіонів зі спортивної радіопеленгації

13 Вересня 2023 17:22
При Центрі позашкільної освіти Волинської обласної ради діє секція спортивної радіопеленгації. Її вихованці виборюють першість на змаганнях світового рівня. Нещодавно спортсмени повернулися з чемпіонату, який проходив у Чехії.

Загалом до складу збірної України зі спортивної радіопеленгації входять п’ятеро волинян: Владислав Іщук, Сергій Запорожець, Андрій Заклекта, Ольга Гупало та Дмитро Чилій.

Як розповів заслужений тренер України з радіоспорту Анатолій Долинський, раніше військово-технічний вид спорту, як-от спортивна радіопеленгація, називали полюванням на «лисиць».

Це змагання між спортсменами в різних вікових групах, які за допомогою карти місцевості, компаса та спеціального радіоприймача, оснащеного антеною спрямованої дії (радіопеленгатора), мають знайти радіопередавачі («лисиці»). Останні працюють у радіоаматорських діапазонах і розташовані в лісі. Мета спортсмена – якнайшвидше знайти задану кількість радіопередавачів.

Участь у таких змаганнях вимагає від спортсмена не тільки фізичної підготовки, а й технічних і тактичних знань.
«Радіоспорт в Україні бере початок із 1958 року, – сказав тренер. – Радіопередавачі працюють за кодом Морзе по одній хвилині. Чотири хвилини мовчать. Потім знову вмикаються. Спортсмену потрібно за найкоротший час вибрати варіант пошуку на дистанції 10-12 кілометрів у лісовому масиві, пробігти дистанцію та дістатися фінішу».
Зараз гурток спортивної радіопеленгації відвідують понад 40 учасників різного віку. Діти та молодь тренуються в лісах, розташованих біля Луцька. Такі заняття розвивають у них уміння орієнтуватися на місцевості, дають їм технічні навички та загартовують їх фізично.

«На останньому чемпіонаті світу в Чехії, який пройшов нещодавно, було представлено 38 країн. На цих змаганнях мій вихованець Владислав Іщук у найпрестижнішій категорії (серед дорослих чоловіків) став чемпіоном світу», – зазначив Анатолій Долинський.

Він наголосив, що щороку спортсмени з Волинської області входять до складу збірної України з радіоспорту.
«Близько п’яти-шести років тому я прийшов на гурток спортивної радіопеленгації. Мене дуже довго агітував мій тренер Анатолій Євгенович. Уже через рік мене відібрали в дитячу збірну. Цього року мене відібрали до складу дорослої збірної. І на останньому чемпіонаті я посів перше місце», – розповів 21-річний Владислав Іщук.
Як пригадав, змагання проходили в горах, маршрут був доволі складний. За першість волинянин боровся з близько 50 спортсменами з різних країн.

«Я тренуюся мінімум три рази на тиждень. Стараюся частіше. Хочу стати абсолютним чемпіоном серед чоловіків в елітній категорії на Чемпіонаті світу», – поділився планами Владислав Іщук.
Школярки Анастасія Прокоп’юк, Вікторія Іщук, Софія Приємська та Дарина Моружко відвідують секцію спортивної радіопеленгації протягом кількох років. Дівчата не тільки легко долають дистанції на десятки кілометрів у лісових масивах, а й можуть, наприклад, відремонтувати розетку чи вимикач удома. Вони призерки численних чемпіонатів зі спортивної радіопеленгації – і національних, і міжнародних.

«Мене на цей гурток привела мама. Спочатку сюди почала ходити моя сестра. Мене дуже зацікавив цей спорт. Він не типовий. Ми бігаємо по лісах. І це прикольно», – зазначила Софія Приємська.
Привітати вихованців гуртка спортивної радіопеленгації з успішними виступами на світових змаганнях завітала голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода. Вона подарувала спортсменам комплекти форми: брендовані футболку та водонепроникну куртку.
«Ми вкотре переконуємося, яка талановита в Україні й на Волині зокрема молодь. Нам дуже приємно передавати форму нашій команді зі спортивної радіопеленгації. Ці підлітки та молоді люди заслуговують на те, щоби про їхні здобутки дізналося якомога більше людей.

Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» підтримує талановиту молодь. Звісно, це робота, яка надихає, яка дозволяє усвідомити, для чого прокидатися зранку, навіщо виборювати незалежність, навіщо допомагати армії та для чого підтримувати дітей, які зростають у нашій країні», – поділилася Катерина Шкльода.
Очільниця Центру позашкільної освіти Волинської обласної ради Оксана Філіпчук додала, що гурток спортивної радіопеленгації діє при центрі під керівництвом тренерів Анатолія Долинського та Ігоря Долинського.

«Це ті люди, які вкладають частинку душі в цих дітей. Ми називаємо вихованців цього гуртка інтелектуальними спортсменами. Попри те, що вони дуже швидкі, фізично загартовані, вид спорту, який обрали, вимагає від них і розумової підготовки. Ми пишаємося цими дітьми. Вони багаторазові чемпіони України, Європи та світу. Вони жодного разу не повернулися без медалей із тих змагань, на які ми їх відряджали», – підкреслила Оксана Філіпчук.
Нині спортсмени готуються до проведення матчевої зустрічі за участі представників Рівненської, Львівської, Хмельницької та Волинської областей. Змагання заплановано на листопад.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Семен Показати IP 13 Вересня 2023 22:20
10?
Де плов?! Показати IP 14 Вересня 2023 11:56
А плов де? ПЛОВ ДЕ? А, ось він.
Кумис є до Де плов?! Показати IP 14 Вересня 2023 14:21
Ні, то кумис. Плов в узбекистані, а кумис в казахів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus