USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Покликаний повернути свідомість українців: волинянин Богдан Пташник анонсував новий роман

Сьогодні 09:58
Біля Луцька існував перший український університет, стверджує волинський письменник і військовий Богдан Пташник. З початку XVII століття в селі Кисилин, що за 40 км від Луцька, розпочала діяльність Кисилинська наукова академія. Там викладали геометрію, астрономію, філософію, риторику. Дата заснування ставить Кисилинську академію в один ряд із Празьким, Краківським і Вільнюським університетами – першими в Європі вищими школами.

Про це Богдан Пташник пише на сторінках нового пригодницько-історичного роману «Юрій Хмельницький. Чуднівська битва». Його вихід у світ заплановано наприкінці серпня.

Один із персонажів книги – випускник Кисилинської академії, схиблений на науці маестро Нечипоренко. Він – неперевершений козацький артилерист. Інший персонаж – козацький полковник, фундатор Кисилинської наукової академії Юрій Немирич, який був реальною особистістю і блискучим мислителем тогочасної Європи.

«Ми зовсім не хочемо знати і пишатись своєю історією. А варто було б, бо є чим», – анонсував книгу Богдан Пташник.

Читати ще: Вигадане місто, повоєнна література та Нобелівська премія: у Луцьку презентували одразу три книги письменника-захисника України. Фото

У передмові роману волинський письменник звинуватив Миколу Гоголя і Пантелеймона Куліша у «свідомому чи мимовільному» зросійщенні українців.

«Перший у кількох своїх творах романтизував образ тупого алкоголіка в подертих шароварах, який тільки й думає, як напитися, і чекає на прихід московського царя. Другий ще більше посилив цей ефект. У його виконанні зберігся ідіот в шароварах, але тепер вже з добрим серцем. Україна постає як відстала територія, населена якимись індіанцями. Голими і з пір’ям», – зазначив Богдан Пташник.

Пантелеймон Куліш, на думку письменника, у своїх творах, написаних здебільшого російською, показує українців «трішки не таких росіян, що трішки відрізняються мовою і звичаями». Вся сформована історія України часів Російської імперії і СРСР, за словами Пташника, тільки й робила, що «науково обґрунтовувала» образ козака і України, які вигадали Гоголь і Куліш.

Читати ще: «Занадто багато слів у цьому світі. Так мало вчинків!»: у Луцьку презентували другу посмертну книгу солдата – Героя України. Фото

Ключовий герой роману – Юрій Хмельницький. За твердженням автора, пропагандисти штучно показали його недорікуватим епілептиком. Насправді це був талановитий полководець, який громив московські війська.

«Все! Відтоді історія протікає лише в цьому руслі! Підручники, дослідження, історичні праці, фільми... А в голові картинка. Голопузе, в подертих шароварах непорозуміння. Іванушка-дурачок з оселедцем...» – каже письменник.

Роман Богдана Пташника покликаний повернути свідомість українців. Зараз книга перебуває у видавництві, її готують до друкування. На вихід роману варто очікувати до кінця серпня. Про остаточну дату та місця презентації автор повідомить додатково у соцмережі Фейсбук.

Нагадаємо, в березні у Луцьку відбулася презентація роману військового Богдана Пташника «Воскресіння Атлантів». Книга показує життя після ядерної війни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Андрій Показати IP Сьогодні 10:31
Пташник це сила. На рівні Миколи Гоголя і Пантелеймона Куліша, а можливо і вище.
Ага до Андрій Показати IP Сьогодні 10:58
Досвідчений воїн-ветеран сидить в тилу і пише книжечки,їздить розказує про них,а ви хлопці воюйте.....
Пташнику Показати IP Сьогодні 10:50
Письменник з нього як з осла кінь. Ну а військові зараз на фронті, а це чудо поліське вдома "романи" пише

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus