USD 41.70 42.00
  • USD 41.70 42.00
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.55 10.67

Похорон Ірини Фаріон: тисячі людей у Львові попрощалися із мовознавицею

Сьогодні 20:28
У Львові завершився похорон Ірини Фаріон, який розпочався о 14-ій годині. Щоб попрощатися з мовознавицею та колишньою народною депутаткою в центрі міста біля Гарнізонного храму зібрались тисячі людей.

Після служби у храмі величезна колона людей супроводила труну до Личаківського цвинтаря, де її поховали, повідомляє ВВС.

Черги біля собору перед початком похорону постійно збільшувались, повідомляв кореспондент ВВС Святослав Хоменко. На вулицях Львова були посилені патрулювання поліції – були побоювання, що на похороні можуть бути провокації.

Багатотисячна процесія

Загалом, за оцінками оглядачів, провести Ірину Фаріон прийшли тисячі людей. За оцінками кореспондентів ВВС, їх зібралось понад п’ять тисяч.
Люди скандували різні гасла, зокрема «Мова – код нації», «Мова має значення», «Одна мова, одна нація, одна батьківщина – це Україна».
Труну пронесли площею Ринок і через вулицю Пекарську несли до кладовища. Багато людей зустрічали процесію на тротуарах схиливши голову.
Через похорон у місті перекривали рух по маршруту пішої колони, а громадський транспорт їздив із затримками.

Професорку Львівської політехніки поховали на Личаківському кладовищі. На цьому старовинному кладовищі поховані багато відомих людей, а сама викладачка спочиватиме неподалік від могили Володимира Івасюка.
Близько 16-ої години труну вже привезли на цвинтар, а перед входом на нього відбулось віче з виступами політиків та родичів. Церемонія завершилась після 17-ої години вечора.
У неділю в Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла вже відбули парастас, тобто заупокійне богослужіння за Іриною Фаріон, де також зібралися більше тисячі людей. До собору портрет мовознавиці несла її донька та двоє малих онуків.

Мовознавиця, яку багато людей знають через резонансні заяви на захист української мови, померла в п’ятницю, 19 липня. Невідомий вистрелив в Ірину Фаріон, коли вона виходила зі свого будинку у Львові.

60-річна жінка отримала кульове поранення в скроню і померла у лікарні.

Телеграм-канали повідомляли, що, за словами очевидців, стріляв чоловік приблизно 20-25 років.

Читати ще: Поліція опублікувала фото підозрюваного в причетності до вбивства Ірини Фаріон. Його розшукують

«Коли Фаріон вийшла з будівлі, він підбіг і вистрелив їй в голову», – йдеться у повідомленнях.

На похорон Ірини Фаріон прийшло багато відомих людей.

Один із них – лідер партії «Свободи» Олег Тягнибок, до якої належала Фаріон, заявив, що пропонує 10 тисяч доларів за інформацію, яка допоможе вийти на виконавця чи замовника вбивства мовознавиці.

Серед відомих свободівців також були колишній віцеспікер Ради Руслан Кошулинський, мер Івано-Франківська Руслан Марцінків і голова Франківської облради Олександр Сич.

Керівник Львівщини Максим Козицький і мер міста Андрій Садовий зустрічали труну біля ратуші.

Резонансне вбивство шокувало Львів та Україну. Мотиви злочинця, якого так і не знайшли, залишаються невідомими.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus