USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.10 41.60
  • PLN 10.25 10.50

Плодові мушки розумніші, ніж про них думають: вчені дослідили, як вони шукають їжу

Сьогодні 00:37
Вчені виявили, що плодові мушки розумніші, ніж про них думають люди. Вони літають не безцільно, а здійснюють спеціальні рухи у пошуках джерела апетитного запаху.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в науковому журналі Current Biology, пише УП. Життя з посиланням на The Washington Post.

Плодові мушки, або Drosophila melanogaster, є одними з найбільш досліджуваних організмів. Зокрема їх використовують для вивчення людських хвороб.

Раніше дослідники встановили, що для пошуку їжі під час вітру ці комахи застосовують цілеспрямовану стратегію. Вони вловлюють запах чогось смачненького, підіймаються за вітром, щоб летіти за ароматом, і кидаються з боку в бік, щоб знову знайти його, коли втрачають.

Читати ще: На Одещині чоловік потрапив до реанімації через укус павука

Однак нове дослідження американських вчених показало, як плодові мушки шукають їжу, коли вітру немає. У цьому випадку комахи виконують рухи занурення і кружляння.

Щоб донести запах без вітру, науковці використали генетично модифікованих мух, які у своїх антенах мали нейрони, що активуються спалахами світла. Дослідження проводили в спеціально побудованій аеродинамічній трубі з 12 камерами для відстеження руху мухи у трьох вимірах.

Вчені помітили: коли мухи втрачали запах у безвітряному середовищі, вони закручувалися вниз по спіралі, намагаючись знову віднайти його.

Хоча у мультфільмах часто зображали, як мухи кружляють навколо їжі, задокументувати цю поведінку вдалося тільки зараз.

Читати ще: У Бразилії вперше у світі зафіксована смерть людини від вірусу, що передається мошками

Також дослідники виявили, що плодові мушки рухаються по-різному, залежно від стану повітря, а тому можуть відчувати наявність і напрямок вітру.

Розуміння того, як ці комахи відстежують запахи, може допомогти вченим краще вивчити шкідників, зокрема комарів – йдеться про зниження здатності знаходити людей, щоб пити їхню кров.

Нюх мух також може стати основою для наступного покоління пристроїв, призначених для пошуку джерела витоку хімікатів у приміщенні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus