USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.40 41.90
  • PLN 10.34 10.60

Перспективний план на чотири роки: Волинь оновлює стратегію розвитку

21 Листопада 2023 17:45
Відбулося перше засідання робочої групи з актуалізації стратегічних напрямків розвитку регіону на наступні чотири роки. Волиньраду в узгоджувальному органі представляють голова депутатської комісії з питань екології та використання природних ресурсів Юрій Ройко та очільник комісії з питань бюджету, фінансів і цінової політики Орест Маховський.

Оновлення Стратегії розвитку регіону зумовлене необхідністю врахувати виклики, спричинені наслідками великої війни, потребою у підвищенні безпеки та стійкості до зовнішніх чинників, а також набуттям Україною статусу кандидата на членство в ЄС та євроінтеграційними процесами, повідомляють у Волиньраді.

Методологічну та консультативну допомогу у формуванні такого планувального документа області надає Волинський ресурсний центр в межах проєкту «Актуалізація стратегій розвитку шести регіонів України», що став можливим завдяки підтримці USAID «ГОВЕРЛА».

Звертаючись до членів робочої групи, Юрій Ройко зауважив, що Стратегія розвитку – питання надважливе, а сам процес її створення – копіткий і важкий: «Пригадую, що обласна рада попередньої каденції її затвердження відхиляла двічі. Причина – багато сторінок, мало конкретики. І лише з третьої спроби область отримала виразний документ на довгострокову перспективу. Зрозуміло, що в теперішній ситуації Стратегія потребує актуалізації. Покладаю велику надію, що члени робочої групи докладуть зусиль, аби цей документ був дієвим і робочим інструментом».

Юрій Ройко також запропонував ввести до складу робочої групи усіх голів постійних депутатських комісій та очільників фракцій. Це дозволить депутатам глибше і предметніше бути залученими до процесу та попередить відтермінування затвердження оновленої Стратегії розвитку Волині на 2024-2027 роки сесією облради.

Читати ще: У Луцьку працюють над Стратегією розвитку громади

Консультантка зі стратегічного планування проєкту Волинського ресурсного центру за підтримки USAID «Говерла» Любов Ропало зауважила, що при актуалізації Стратегії варто орієнтуватися не лише на створення інфраструктурних об’єктів, але й приділити достатньо уваги бізнесовій проможності та смарт-спеціалізації, розвитку управлінської спроможності і людського капіталу краю. Вона також зазначила, що в процесі інтеграції до ЄС важливо керуватися європейським правилом «жодних грошей без плану». Тож ефективність планування буде запорукою доступу до європейських коштів.

Заступник начальника управління економічного розвитку ОВА Андрій Ткачук презентував соціально-економічний аналіз Волинської області. На підставі чого було окреслено головні пріоритети, які належить врахувати під час оновлення Стратегії. Це, зокрема, продовольча безпека і потреба у розвитку агропромислового комплексу зі збільшенням сегмента переробки, а відтак і продукції з доданою вартістю; розширення логістичних, транспортних потужностей і прикордонної інфраструктури; розбудова індустріальних парків як інструменту залучення інвестицій та пожвавлення економічної діяльності; трансформація вугільних регіонів з урахуванням потреби в енергетичній безпеці; модернізація міст і містечок в частині їх енергостійкості, багатофункціональності та інклюзивності; повноцінна соціальна та економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб з огляду на скорочення кількості населення області.

Роботу над формуванням актуалізованої версії Стратегії розвитку Волині на наступні чотири роки члени узгоджувальної групи планують завершити до середини грудня, а наприкінці місяця провести громадське обговорення документа.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus