USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70

Пів століття разом: волиняни, які відсвяткували золоте весілля, поділилися секретами сімейного щастя

19 Липня 2022 07:00
Подружжя Дігалевичів із села Вишеньки Рожищенської громади разом уже пів століття. Кілька років тому вони обвінчалися. За життя Івану та Ярославі довелося важко працювати. Він працював у колгоспі трактористом, вона – ветеринарним фельдшером.

Про це йдеться у одному із сюжетів телеканалу «Аверс».

Івану Дігалевичу виповнилося 76 років, його дружині Ярославі – 77. Цієї осені буде 52 роки, як вони одружилися. Нині подружжя на пенсії. З господарства у них є два коти, собака і кури. Утім, розповідають, що коли були молодшими, то тримали чимало худоби.

Коли пані Ярославі був рік, її сім’ю примусово виселили із польського села Довжнів Грубешівського повіту. Опинилися вони у Вишеньках. Згодом жінка змогла у ветеринарному технікумі у Рожищах здобути ветеринарну освіту.

«Наш голова колгоспу був суворий і справедливий. Треба було його слухати. Ми обслуговували три колгоспи», – розповідає жінка.

Як розповідає Іван Дігалевич, він із багатодітної сім’ї. Його батьки виховували 10 дітей. Мама не працювала, а тато, попри інвалідність, мусив виконувати важку роботу, аби прогодувати сім’ю.

«Тато мій був інвалід. Йому «волос» підійшов по лікоть. Рука стала тонесенька і не працювала. Але косив, і все робив. Тільки в армію на фронт не забрали через ту руку. Батько не раз від НКВД книжкою із законом по голові отримував. Докоряли, мовляв, чого мозолі є, а працювати не можеш», – розповідає чоловік.

Замолоду волинянин працював у колгоспі трактористом. Каже: за місяць міг заробити 40 рублів. А буханець хліба тоді коштував 16-20 копійок.

З часом подружжю вдалося придбати фінський будиночок. Чоловік їздив за ним у Тернопіль. Тоді за обійстя заплатили дві тисячі рублів.

Водночас подружжя відзначає одну особливість тодішніх часів. Кажуть, що хоч люди і тяжко працювали, однак уміли веселитись.

«Щонеділі – танці у клубі. З обіду наймали музикантів. Один був барабанщиком, інший грав на баяні. І від обіду починалися танці. То танцювали до опівночі. Весело було, може тому, що ми були молодими. Веселій було, ніж сьогодні. А ще ж старші жінки приходили подивитися, а ми й собі перед ними трошки гоноруємо, щоб гарно було», – посміхається пані Ярослава.

«Їдуть на роботу – співають, підуть на Стир купатися – співають. Усюди співали. А сьогодні навіть п’яного не чути», – сміється пан Іван.
В Івана та Ярослави троє дітей. Уже мають дев’ятьох внуків. Пригадують, що власне весіля гуляли тиждень.

«Тоді весілля були дуже «борзиє». Шалаш. І гуляли ледве не тиждень – від неділі до неділі. Поки бідони не висихали».

А от обвінчалося лише три роки тому. Кажуть, що за радянських часів не те що обвінчатися, а й дитину похрестити було складно.

«Золоті» ювіляри розповідають, що часом сварки бували, але такого, щоб не розмовляли між собою тижнями чи місяцями, не було.

А головним мистецтвом довгого і щасливого подружнього життя називають довіру і вміння пробачати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus