USD 41.45 41.75
  • USD 41.45 41.75
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.45 10.60

Пів мільйона відкату, фонд-боржник та реабілітаційні центри. Нові факти про діяльність хабарника-«слуги» Кузьміних

16 Лютого 2022 22:27
7-го лютого Національне антикорупційне бюро повідомило про затримання депутата Сергія Кузьміних. Його запідозрили в отриманні хабаря у 558 тисяч гривень. Гроші нібито були платою за сприяння у тендерах приватним компаніям.

Громадському вдалося дістати інформацію про тендер, який підвів депутата під слідчі дії, та знайшла його благодійний фонд.

Хочете постачати медобладнання – звертайтеся до депутата

Торік у листопаді житомирська лікарня № 2 оголосила тендер на закупівлю медичного обладнання на загальну суму 2 мільйони гривень. Участь у торгах узяли три компанії – ТОВ «Орієнтир Статус», ТОВ «Хелсімед» і ТОВ «Ламбер ІНК». Дарма що «Орієнтир Статус» пропонував обладнання за 1 мільйон 100 тисяч гривень – тендери виграв «Ламбер ІНК» із ціною в 1 мільйон 860 тисяч.

«Попри те, що ми запропонували найдешевшу ціну, перемогу здобула інша фірма. Ми тоді навіть не звернулися по роз’яснення, оскільки розуміли, що там щось не те», – розповів у коментарі директор ТОВ «Орієнтир Статус» Дмитро Шевчук. Його компанія була новачком у торгах на Житомирщині, тому чоловік не береться судити про тамтешні «традиції» тендерів.

Журналісти надіслали на прохання «Ламбер ІНК» письмовий запит із переліком запитань. Проте відповіді не отримали.

Оновлено. Після публікації матеріалу компанія надіслала відповідь. Зазначили, що про ситуацію щодо отримання хабара дізналися зі ЗМІ. З народним депутатом Сергієм Кузьміних їх нічого не пов’язує.

За даними слідства, саме довірена особа цієї фірми мала приватні зустрічі з народним депутатом Сергієм Кузьміних. Бо їх попередили: «Хочете постачати медобладнання – звертайтеся до депутата». Правоохоронці зазначили, що представники фірми співпрацювали зі слідством. І це допомогло задокументувати злочин.

«Попри те, що депутат не має права втручатися у діяльність тендерних комітетів, слідство встановило, що підозрюваний сприяв певним компаніям. За гроші. Йдеться про 30% від загальної суми торгів. У цій підозрі це 558 тисяч», – зазначив нам прокурор у справі Віталій Корзун.
Фрагмент розмови підозрюваного депутата Сергія Кузьміних з представницею компанії «Ламбер ІНК» щодо 30% відкату, січень 2022 року

Він також додав, що це лише один з епізодів, і народний депутат планував застосовувати схему й надалі. Зокрема на постачанні МРТ, вартість якого становить 37,499 мільйона гривень, і лапароскопічного набору для хірургічних процедур вартістю 1,19 мільйона гривень. Якщо порахувати, що від оборудки депутат просив 30 відсотків, він міг заробити відповідно 11,25 мільйона та 398 тисяч гривень.

"Наразі у підозрі йдеться про одну компанію, оскільки відбулося затримання на гарячому. Однак у матеріалах справи фігурують й інші. Слідство вважає, що факт так званого сприяння був непоодинокий«,– каже прокурор САП Віталій Корзун.

Хто такий Кузьміних

Сергій Кузьміних родом із Житомирщини. Свій вплив розповсюджував здебільшого на рідний регіон. Темою медицини опікувався не просто так. Він – голова парламентського підкомітету з питань фармації та фармацевтичної діяльності, член Громадської ради при МОЗ. На записах НАБУ чоловік, за голосом схожий на Кузьміних, говорить про зв’язки з міністром Віктором Ляшком.

Також у Кузьміних є міжнародний благодійний фонд, який він заснував разом із братом Олегом. Олег – кіборг і колишній командир 90-го окремого батальйону 81-ї десантної бригади. Був у полоні «ДНР». Став відомим після оприлюднення фото, на якому дивиться в очі бойовика «Гіві». Завдяки відомому брату-військовому фонд Сергія й отримував підтримку патріотично налаштованих громадян.

Брат народного депутата Сергія Кузьміних Олег (праворуч) під час перепалки з бойовиком «Гіві» в полоні після оборони Донецького аеропорту, січень 2015 року

«Фонд як займався, так і займається безкоштовною реабілітацією учасників АТО в Києві, Черкасах та Житомирі. Зараз це все на 100% – наші з братом кошти. Тобто від початку мого депутатства ми зупинили моменти фандрейзингу», – зазначив нам Сергій Кузьміних.

Діяльністю фонду також опікується його дружина Олена. Журналісти намагалися зв’язатися з представниками фонду, проте безрезультатно. А сайт наразі недоступний, тому переглянути фінансові звіти неможливо. Відповідно до інформації та фото на сторінці в соцмережі, фонд надає безкоштовну допомогу учасникам бойових дій.

Джерела в правоохоронних органах кажуть, що в межах провадження про хабар фонд не перевіряють. Але не виключено, що будуть, адже через нього могли відмивати брудні гроші.

Також Кузьміних опікується кількома реабілітаційними центрами. Крім того, депутат керує спілкою "Українська національна асоціація допомоги особам з інвалідністю«.
Олег Гончаренко – співзасновник реабілітаційного центру та помічник підозрюваного депутата – керує «Медичним центром реабілітації «Дрімс Степ»». Ще один керівник фонду, Ігор Салко, разом із Сергієм Кузьміних очолює благодійну організацію «Міжнародний благодійний фонд «Шанс на життя»», «Житомирський центр реабілітації», «Житомирський обласний центр реабілітації». Чим займаються всі ці організації – достеменно невідомо. Але нібито існують на пожертви небайдужих.

Журналісти поговорили з колишніми військовими, аби зрозуміти, що вони думають про діяльність фонду й центрів Кузьміних. Один із колишніх бійців 90 батальйону, яким свого часу керував Олег Кузьміних, зазначив: «Знаю, що є «Лісова поляна» під Києвом, хороший центр. А щодо них – чув, що щось могли мутити».

«Давно не спілкувався з Олегом. З хлопцями він не підтримує зв’язок. Де він і чим займається – не знаю. Щодо фонду не можу нічого сказати. Серед моїх знайомих там ніхто не отримував допомогу», – розповів один із кіборгів.

Благодійний фонд і сумнівні тендери

Нromadske проаналізувало інші тендерні закупівлі медичних закладів Житомирської області, знайшовши й у них сліди Кузьміних. Зокрема, компанія одного з керівників його фонду Ігоря Салка ТОВ «Івенс» у 2021 році виграла кілька невеликих тендерів на ремонт лікарень сумою 2 мільйони гривень. Ідеться про контракти з Чуднівською лікарнею, обласною клінічною ім. Гербачевського, міською лікарнею № 2.

А втім, варто зауважити, що «Івенс» була єдиною учасницею торгів, оскільки сума лотів була допороговою – 49 тисяч, 49 900, 49 999 гривень. «Схему дроблення», за якою великі суми ділять на малі, застосовують спеціально, щоб у тендері брала участь лише одна «потрібна» компанія. Чи застосовували її тут? Питання до слідства.

В оприлюднених НАБУ записах чоловік, за голосом схожий на Сергія Кузьміних, запевняє: «Будь-яка лікарня Житомирщини працює з ними».

Фонд Кузьміних – боржник?

У судовому реєстрі журналісти знайшли торішнє судове провадження, в якому йдеться про фонд Кузьміних. Історія така: компанія «Комтек М», яка надавала в оренду приміщення центру Кузьміних, звернулася до суду, бо центр заборгував їй гроші.

В ухвалі суду зазначено, що влітку 2018 року між компанією та реабілітаційним центром фонду Кузьміних уклали договір про оренду нежитлових приміщень загальною сумою приблизно 5 мільйонів гривень. Щомісяця фонд мав сплачувати 100 тисяч гривень. Проте він порушив зобов’язання, тому компанія «Комтек М» звернулася до суду щодо заборгованості у понад 1 мільйон гривень. Окрім того, у клопотанні зазначено, що центр не лише не виплачував кошти, а ще й «передавав приміщення в користування третім особам». Компанія виграла суд, і фонд Кузьміних повернув борг.Журналісти поїхали за адресою, вказаною в ухвалі суду, і знайшли там приватний реабілітаційний центр Dreams Step.
Зазначається, що центр працює вже двадцять років. На вході до нього також є табличка "Фонд братів Кузьміних«.
Однак дівчина на рецепції зазначила, що вони працюють окремо від Кузьміних. Фонд братів лише іноді скеровує до них ветеранів. «Узагалі в нас платний центр, але ветеранів можемо приймати безкоштовно», – пояснила дівчина. На уточнювальні питання про те, хто фінансує безплатну реабілітацію та як часто до них відправляють ексвійськових, вона не відповіла. Але пообіцяла передати контакти журналістів керівникові, проте не назвавши його імені.

На сайті реабілітаційного центру вказано, що вони лікують плоскостопість, сколіоз і займаються відновленням після травм та операцій. Ціни за один сеанс – від 2,5-3 тисяч гривень.

Сам Сергій Кузьміних запевнив, що в цьому приватному центрі ветерани лікуються безкоштовно: «Запитайте в атошників, які там лікуються, чи заплатили вони хоч копійку».

49 тисяч гривень за «провокацію» на 558 тисяч

Прокурори САП проситимуть суд узяти під варту нардепа Сергія Кузьміних із можливістю застави в 49 тисяч гривень. Сам депутат опубліковані слідчими записи називає «провокацією», хоча каже, що їх не бачив.

«Є питання, коли збираються лікарі на консиліум і вирішують, яке обладнання потрібне. Таке було. А якщо ви маєте на увазі, що я приходжу й кажу, мовляв, от компанія Пупкіна, купіть там щось – такого не було», – зазначив у коментарі hromadske Кузьміних.

За словами адвокатки підозрюваного Лариси Криворучко, вони домагатимуться перевірки джерел записів на предмет втручання чи монтажу. Прокурор САП Віталій Корзун каже, що в них достатньо доказів. Крім самого факту отримання хабара, є записи розмов із приватних зустрічей та допити свідків.

Та чи вистачить цього, щоб переконати суддів Вищого антикорупційного суду?

Єдине, що можна припустити з великою ймовірністю – у депутата, якого підозрюють в отриманні хабара більше ніж у пів мільйона, 49 тисяч на заставу знайдеться.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили на одержанні неправомірної вигоди нардепа від СН Кузьміних. За даними слідства, він отримав 558 тисяч гривень за сприяння в укладенні контрактів між приватними компаніями і лікарнею у Житомирській області.

НАБУ викликало Кузьміних 29, 30 січня та 1 лютого та 3 лютого, проте той не з'явився. Тож детектив оголосив його в розшук. 7 лютого суд розпочав засідання у справі народного депутата від «Слуги народу» Сергія Кузьміних. Але він нібито забув свій паспорт, через це обрання запобіжного заходу перенесли на 8 лютого.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Кіборг Показати IP 17 Лютого 2022 11:07
Його брат. Нічого не буде.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus