USD 41.00 41.35
  • USD 41.00 41.35
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.25 10.50

Після операції стала безплідною: лучанка звинувачує гінеколога пологового в занесенні інфекції

Сьогодні 18:28
Лучанка пішла на звичайне обстеження і лишилася без надважливого для кожної жінки органа. Як стверджує, лікарка-гінекологиня занесла в її організм страшну інфекцію. Наслідок – складна операція, після якої вона більше ніколи не зможе мати дітей. Про це вже знають у МОЗ України, у Верховній Раді і в Офісі Президента. Випадок розслідує поліція.

Про це йдеться в сюжеті «12 каналу».

Чотири місяці тому в сім’ї Тетяни та Сергія сталася біда. Жінка зі складним діагнозом потрапила на операційний стіл. Стверджує: під час огляду в лікаря в її організм занесли інфекцію.

«Оперативне втручання принесли мені тяжкі тілесні ушкодження. Постраждала моя репродуктивна функція», – зазначила Тетяна.

Це сталося в березні цього року. Жінка пішла в приватну клініку на плановий огляд до своєї, як здавалося, роками перевіреної гінекологині Олени Карголь. Після огляду лікарка наплавила пацієнтку на додаткове обстеження – гістероскопію (огляд внутрішньої порожнини матки за допомогою ендоскопа, – ВН).

Читати ще: «Вік пацієнток з раком матки знижується». Волинська лікарка – про види недуги та важливість оглядів для жінок

Процедуру Тетяні робила та сама Олена Карголь, але не в приватній клініці, а в Луцькому клінічному пологовому будинку, де лікарка працює завідувачкою гінекологічного відділення. І пацієнтка, і лікарка вирішили, що гістероскопія минула добре. За кілька годин Тетяна пішла додому. Наступного дня жінці стало зле.

«Мене нудило й був стан ніби до знепритомнення. Була дуже блідою, болів живіт. Звернулася до лікаря – та запропонувала приїхати на огляд. Оглянувши, сказала: з гінекологією все добре, а це швидше харчове отруєння», – пригадала постраждала.

Такий висновок лікарі зробили, бо нібито дізналися, що після операції жінка з’їла салат зі свіжих овочів. Відтак і гінекологиня, і рекомендований нею хірург вирішили: проблема з органами травлення.

«Лікарка Карголь Олена Віталіївна, яка мене оперувала, наполяла, щоб я їхала в інфекційну лікарню. Оскільки в мене не було симптомів отруєння чи вірусної інфекції, то я побоялася туди їхати», – розповіла жінка.

Щодня стан тільки погіршувався, а температура підвищилася до 40 градусів. На п’ятий день після гістероскопії чоловік Тетяни Сергій ухвалив рішення везти дружину до лікарні.

«Дружина була у важкому стані: не могла нормально сидіти, нормально лежати, постійна висока температура, яка не збивалася. Ми поїхали в Луцьку міську лікарню, де її повноцінно обстежили, узяли аналізи. Лікарі виявили в дружини перитоніт», – відзначив Сергій.

У медицині перитоніт – це запальний процес у черевній порожнині, який спричиняє важку інтоксикацію, вражає внутрішні органи й системи. Захворювання розвивається на тлі бактеріальної інфекції або через ускладнення перенесених патологій/травм. Із цим діагнозом Тетяна потрапила на операційний стіл.

«Я вважаю: мені надали неякісні медичні послуги, що призвели до тяжких ушкоджень із невідворотними наслідками», – акцентувала лучанка.
Тепер вона не зможе мати дітей. Жінка вже найняла адвоката – вони разом звернулися до Міністерства охорони здоров’я, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Офісу Президента та низки владних структур. Також була заява в поліцію.

«16 липня справді надійшло звернення до поліції від лучанки. За цим фактом внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 140 Кримінального кодексу. Йдеться про неналежне виконання обов’язків медичним працівником. Усі обставини буде з’ясовано під час досудового розслідування», – повідомила очільниця сектору комунікацій нацполіції Волині Марина Балдич.

Лікарка Олена Карголь, яка робила гістероскопію, коментувати випадок журналістам відмовилася. Говорити погодився її начальник, директор Луцького пологового будинку Сергій Сябрук. З його слів, лучанка прийшла до гінекологині не на звичайний плановий огляд.

«Знаю про цей випадок. Власне, вона (Тетяна) проходила амбулаторне обстеження зі скаргами на аномальні маткові кровотечі. Це може свідчити про раковий процес внутрішніх статевих органів», – акцентував Сергій Сябрук.

За словами лікаря, гістероскопію роблять під загальним наркозом, бо це свого роду операційне втручання. Після такого можуть бути ускладнення, тому від кожної пацієнтки вимагають письмову згоду на проведення процедури. Далі всім рекомендують добу побути в лікарні.

Читати ще: Регулярні обстеження та здоровий спосіб життя: волинська гінекологиня – про запобігання раку шийки матки

Директор стверджував: письмову згоду Тетяна дала, про ризики знала, а бути в лікарні відмовилася – пішла додому в той же день, а наступного сповістила лікарку, що їй погано.

«Пацієнтка прийшла, її оглянули, узяли аналізи. Завідувачка так перестраховувалася, що послала її на огляд до хірурга. Той їй зробив комп’ютерну томографію на всяк випадок. Там нічого поганого не знайшли», – додав директор поголового.

При погіршенні жінці нібито рекомендували знову звертатися до лікарів, чого вона, за словами Сергія Сябрука, не зробила.

Про те, що жінці було настільки погано, і про операцію в медзакладі дізналися після скарг і листів від адвоката Тетяни. Хоча, за словами потерпілої, про свій стан і про операцію лікарку Олену Карголь вона повідомляла. Каже: тримала в курсі всіх справ, а вона не коментувала нічого.

Сергій Сябрук впевнений: гістероскопія була проведена за всіма нормами та стандартами. До таких наслідків, на його думку, призвело несвоєчасне звернення до лікарів або недотримання пацієнткою стандартів післяопераційного періоду.

Хто й що зробив не правильно – будуть з’ясовувати. Розслідування ведуть не лише правоохоронні органи, а і спеціальна комісія, яку створили в обласному управлінні охорони здоров’я.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus