USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.20 41.70
  • PLN 10.77 10.92

Пішоходи порушують простір велосипедистів: як треба рухатися велодоріжками

22 Серпня 2024 07:42
Велоінфраструктура Луцька із доріжками сягає понад 10 кілометрів. Для міста цього недостатньо, тож велосипедисти їздять дорогами, часто порушуючи правила дорожнього руху.

Як правильно рухатися велодоріжками – в сюжеті «12 Каналу».

Велосипедист Олександр Кревський щодня долає містом десяток кілометрів. Вигадав двоколісному навіть особливе ім’я.

«Називаю: мій Прайдик. «Прайд» – це український бренд велосипедів. Я постійно такими катаюся», – зазначив чоловік.

Професійне спорядження, взуття і захисний шолом – до поїздок Олександр готується завчасно, адже не раз потрапляв у небезпечні ситуації. А все через те, що не всі учасники дорожнього руху їдуть за розміткою й дотримуються правил.

Серед поширених порушень – рух велодоріжкою на проспекті Волі всупереч маркуванню. Там дозволено їхати лише за одним напрямком – у бік ЦУМу.

«Часто бачу, що велосипедисти їдуть назустріч, хоча там розмітка з одностороннім рухом. Гадаю, це тому, що з протилежного боку доріжка гіршої якості», – ділиться велосипедист.

Читати ще: Нові паркомісця, велодоріжки та тротуари: у Луцьку працюють над покращенням організації дорожнього руху

Однак таких порушників Правил дорожнього руху не карають.

«На велодоріжках зображені піктограми. Якщо бачите піктограму велосипедиста догори ногами, то ви їдете за зустрічним напрямком. У такому випадку треба перейти дорогу й рухатися там. Але законодавством не передбачена адміністративна відповідальність за таке», – акцентувала представниця пресслужби патрульної поліції Волині Єлена Барило.

По інший бік проспекту Волі, куди мав би перейти велосипедист, доріжка відрізняється якістю, адже її укладали раніше. Тому вона не має розділення кольором і відокремленого покриття. Через це нею часто ходять пішоходи.

«Ставлюся до цього терпеливо і з розумінням, бо велодоріжка з іншого боку важка для користування, бо там ходять люди через свою недостатню обізнаність. Нам треба більше велосипедистів, тоді пішоходи будуть розуміти, як користуватися спільним простором», – зауважив громадський активіст, велосипедист Тарас Дацюк.

Читати ще: «Велосипедом до школи». Учні та вчителі Луцької громади долучаються до національного челенджу

З його слів, доріжка навпроти не має маркувань, а лише знаки, тому там їхати складно. Спільний простір пішоходів та велосипедистів може стати причиною аварій та непорозумінь. Найбільш поширені ситуації, коли пішоходи потрапляють під колеса служб доставки, які рухаються швидко.

Якими мають бути велодоріжки в місті та чи актуальні вони у час війни, запитали в головного архітектора Луцька. За словами Веніаміна Туза, треба чітко розмежовувати учасників дорожнього руху на автомобілістів і велосипедистів, адже від виду транспорту залежить фінансування доріг.

«У коштах на утримання автомобіля закладено пропорційну частку на утримання автодоріг. Тобто автомобіліст у ціні пального платить податок за те, щоб утримували дороги», – пояснив Веніамін Туз.
Торік у державі вирішили, що до місцевих бюджетів зараховуватимуть понад 13 % з акцизу за пальне, аби місцева влада мала додаткові ресурси на відбудову інфраструктури та соцактиви. Отже, велосипедисти місцеві дороги не забезпечують.

«Ми бачимо, що це лягає на кошти міського бюджету. А ще помічаємо, що немає масової культури користування велотранспортом, тобто варто констатувати, що розмаху в нас це не набуло», – додав головний архітектор Луцька.

Читати ще: Проїзд турбокільця і виготовлення флікерів: у Луцьку – велоквест для дітей. Фото

Однак усі генплани майбутніх доріг у Луцьку, а в перспективі відновлення дорожнього покриття на вулиці Ковельській, проспекті Відродження, передбачають обов’язкову велоінфраструктуру.

«Профілі доріг, які ми проєктуємо, уже передбачають розміщення велоінфраструктури. Це здорожчує будівництво», – акцентував Веніамін Туз.

На думку велосипедистів, достатньо було б відокремити частину дороги або промаркувати доріжку, аби пішоходи бачили, де їм не місце.

До слова, 6 % дорожньо-транспортних пригод – за участі велосипедистів. Серед найпоширеніших – переїзд пішохідного переходу, де не встановлені дозвільні для велосипедиста знаки.

«За це є стаття 127 Кодексу України про адміністративні правопорушення, частина друга. Сума штрафу – 340 гривень. Також не можна проїжджати перехрестя на червоний колір світлофора», – відзначила представниця пресслужби патрульної поліції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
ОДІН Показати IP 22 Серпня 2024 09:09
А ВЕЛОСИПЕДИСТИ ПОРУШУЮТЬ ВСЕ.
Анонім Показати IP 22 Серпня 2024 09:09
Ага. Це пішоходи винні, що власники авто позаставляли тротуар своїми машинами, та ще й велосипедистам ганяти не дають.
І крапка ! Показати IP 22 Серпня 2024 10:16
Приклад непрофесійного підходу до вирішення проблеми ! Перше. Проведена так звана реконструкція проспекту Волі зроблена з порушенням і генплану міста, і будівельних норм і правил. І в результаті маємо надовго законсервовану проблему. Друге. Суміщення пішохідних і велопотоків породило чергову проблему. Велодоріжки суміщені з тротуаром - нонсенс ! У Європі такого нема ! Первинне і ключове те, що у правилах дорожнього руху чітко вказано, що тротуром мають право їздити тільки діти віком до 14 років. Третє. Для велосипедистів необхідно робит окрему полосу на проїзній частині дороги або зобов'язати велосипедистів їхати на віддалі 1м від бордюра, так як це обумовлюють ПДР. Четверте. Вклали великі гроші у реконструкцію проспекту, а очікуваного ефекту нема ! P.S. А стаття - просто констатація факту без конкретних висновків і пропозицій !
Велопедаль Показати IP 22 Серпня 2024 10:53
То навіщо мені їхати у спеціальному місці. Чи в спеціальну сторону. (Давайте зробимо смугу в 6 рядів на 30 метрів шириною, де всі будуть ходити їздити своєю стежкою і в спеціальну сторону) Він універсальний можу там можу тут, якби хотів їхати в спеціальному місці то пересів на маршу чи мобільавто
Анонім Показати IP 22 Серпня 2024 12:16
Можна подумати що велосипедними не такі ж самі учасники дорожнього руху як і водії. Їздили б собі проїзжою частиною. Так сцикотно, правда. Особливо коли ПДР порушуєш. Бо закони фізики ніхто не відміняв.
Антивірус Показати IP 22 Серпня 2024 13:06
Допис містить "вірус" з рекламним змістом, головна ціль досягнута, втулили бренд велосипедів. Решта водичка про все та ні про що.
Вася Показати IP 22 Серпня 2024 13:47
Ці хрустікі взагалі дубові
Пішохід Показати IP 22 Серпня 2024 13:49
Думаю, що перед тим, як розвивати велоінфраструктуру міста слід законодавчо затвердити правила для велосипедистів та штрафи за їх порушення. По тротуару страшно йти дорослому, що вже казати про малих дітей. На тротуарі пішоходи сьогодні не почуваються у безпеці, і не можуть просто насолодитися променадом. Велосипедисти часто вважають себе каскадерами, демонструючи віртуозну їзду на одному колесі і без рук на рулі. Коли їде група підлітків у вечірню пору, здається, що точно зіб'ють з ніг....а все тому, що нема відповідальності. ВЕЛОДОРІЖКАМ НЕ МІСЦЕ У ПІШОХОДНІЙ ЗОНІ. Ганьба таким інженерам-проектувальникам і всім відповідальним, які цього не розуміють

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus