USD 41.20 41.55
  • USD 41.20 41.55
  • EUR 41.30 41.70
  • PLN 10.40 10.60

Підприємство банкрутує: колишні працівники Волинського облавтодору роками чекають зарплату

2 Червня 2024 20:14
Держпідприємство «Волинський облавтодор» кілька років поспіль банкрутує в Господарському суді. Кредиторів є близько тридцяти. Суми боргів вимірюються мільйонами гривень, серед яких – понад 16 мільйонів податкового боргу. А ще досі не виплатили зарплати численним працівникам, які в очікуванні й не втрачають надії, що колись та й дочекаються своїх грошей.

Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Провадження щодо банкрутства держпідприємства «Волинський облавтодор» порушили у 2021 році за заявою ТзОВ «Астра Фінанси». І коли справа пішла в хід та з’явилися інші кредитори, ця компанія несподівано відкликала свою заяву до облавтодору. Спочатку справу порушили у Господарському суді Волині, потім передали до київського.

Одне за одним почали з’являтися підприємства та організації зі своїми грошовими вимогами до боржника. Станом на 2024 рік їх є понад 25. Борги різні – від сотень тисяч до шестизначних сум. Зокрема Податковій службі Волині облавтодор винен понад 16 мільйонів гривень.

Усіх боргів на сьогодні налічується майже на 40 мільйонів. І це без урахування заборгованості із зарплати колишнім працівникам, а це – понад 12 мільйонів.

Читати ще: П’ять місяців без зарплати: на Волині ліквідовують облавтодор

Нині майже всі кабінети Волинського облавтодору під замком. Працівників немає, є лише сторож, іноді з’являється директор. Інші вже давно звільнилися і все в очікуванні, коли ж їм виплатять заборговані заробітні плати.

Чекає на свої чесно зароблені сторож облавтодору Василь Іванович. Каже: не бачив тут зарплати вже років чотири. За цей час набігло до 80 тисяч гривень.

«Добросовісно виконував усі обов’язки, але з 2020 року я ще не отримав зарплати. Може, лише за кілька місяців. А сьогодні вже 2024-й. Я працював завгоспом, а коли посаду скоротили, то перейшов в охорону. Але обов’язки були й завгоспа, й електрика, і сантехніка, а взимку ще котельня», – ділиться Василь Іванович.

Каже: якби не військова пенсія, то не було б на що жити. Але все-таки сторож продовжує там працювати. Окрім нього, час до часу приїздять директор та працівниця відділу кадрів. Підприємства немає – лишилися самі борги.

Таких, як Василь Іванович, є чимало. У суді, де розглядають справу про банкрутство підприємства, директора навіть зобов’язали надати інформацію про працівників, яким боргують.

«Витребувати в керівника ДП «Волинський облавтодор» відомості про місце проживання всіх працівників, яким ДП «Волинський облавтодор» боргує заробітну плату, що була нарахована до 23 лютого 2022 року, і відомості про розмір заборгованості», – йдеться в рішенні суду.

Читати ще: У Волиньоблавтодора відсудили пів мільйона за фарбу для розмітки доріг

На одному з останніх судових засідань державний виконавець клопотав, аби суд виніс ухвалу, якою вони отримали б дозвіл на примусову реалізацію майна. Зокрема одного з автомобілів, які знайшли на підприємстві. Решта – у розшуку.
Представник виконавчої служби Володимир Турчинський пояснив суду, що надходять скарги про невчинення дій щодо стягнення по боргах із заробітних плат. Втім суддя Микола Шум зауважив, що 21 травня було знято арешти з розрахункових рахунків боржника для виплати зарплат.

Мовляв, чи є сенс тоді виносити ухвалу на дозвіл продати виконавчій службі авто? Хоча схоже, що арешт із рахунків зняли не так для того, аби сплатити рядовим працівникам зарплати, як щоб розрахуватися з арбітражним керуючим, який клопотав про це.

«У судовому засіданні арбітражний керуючий Чепелюк О. О. просив затвердити наданий до суду 21 травня 2024 року звіт про нарахування та виплату грошової винагороди на суму 404 772 гривні. Просив задовольнити клопотання про скасування арешту з рахунку підприємства-боржника», – вказано в матеріалах справи.

Кілька років тому на одному із засідань працівники заявляли, що в облавтодору є майно, зокрема база на Світязі, яке можна продати, щоб розплатитися з людьми.

«База вартує на ринку близько 50 мільйонів, а будинки там побудовані за рахунок прибутку Волинського облавтодору. Це ж за кошт людей, які звільнені й борються за зарплату. Київ жодного стосунку до того немає. У мене є свідоцтво про право колективної власності, яке видала ще Шацька райрада», – наголосив адвокат Анатолій Богдан.

Читати ще: Посадовець Волинського облавтодору вимагав хабар у підприємця

Яка доля майна, що числилося за автодором, поки невідомо. І ніхто не скаже істинної причини, як підприємство опинилося в банкрутах: чи сталося це закономірно, чи хтось доклав до цього руку.

Наприклад, у 2020-му подібне банкрутство припинили працівники СБУ на Дніпропетровщині. Тоді, за версією слідства, до банкрутства автодор довели штучно. Мета – заволодіння через підконтрольні комерційні структури виробничими базами, обладнанням, технікою держпідприємства. Хоча з 2021-го цей облавтодор усе ж банкрутується, як і решта подібних в інших областях, зокрема й на Волині.

Найголовніші питання тепер – кому й за які гроші дістанеться все майно та з чим лишаться прості робітники.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
андрій Показати IP 2 Червня 2024 22:40
дуже дивно шо аобітражний не григор»єв, зять боснюків і любітєль пошвендяти з старими бабами)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus