USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Підгорецький замок і Золоті Ворота: компанія Lego випустила конструктори пам’яток України

5 Червня 2024 23:18
UNITED24 та креатори Lego презентували п’ять унікальних конструкторів з пам'ятками України, щоб зібрати гроші на відбудову української школи. Їх можна виграти за пожертви.

Про це йдеться на сайті UNITED24, передає Еспресо. Захід.

Конструктори створили п'ять творців з кількох країн: Ерік Лоу та Марк Сегеді зі США, Даніель Зайдль з Німеччини, Мацей Коцот із Польщі та Олександр Єрмолаєв з України. Їх неможливо купити, лише виграти за пожертву від $24 на відбудову школи в Україні. Усього розіграють 15 конструкторів – по три кожного виду.

Моделі знакових для України будівель і пам’яток

- Підгорецький замок XVII ст. – модель важить 6,1 кг, має 7775 деталей і сторони по 50 см (дизайнер – Марк Сегеді, США);

- Ханський палац XVI ст. в Криму, якй зараз знищують росіяни, – вага моделі 1,3 кг, має 2238 деталей і розміри 39 на 24 см (дизайнер – Мацей Коцот, Польща);

- Золоті Ворота в Києві – модель важить 2,15 кг, має 2520 деталей, розміром 29 на 26 см (дизайнер – Ерік Лоу, США);

- Одеська опера 1810 року побудови – модель важить 5,38 кг, має 4976 деталей, розмір – 64 на 51 см (дизайнер – Даніель Зайдль, Німеччина);

- Миколаївська обсерваторія 1821 року побудови – модель важить 3,9 кг, має 3463 деталей, розмір 51 на 45 см (дизайнер – Олександр Єрмолаєв, Україна).

Читати ще: Lego зробило фігурки з захисниками Азовсталі

На сайті United24 розповідають історію кожної будівлі. Наприклад, у стародавньому Києві Золоті Ворота відігравали одразу кілька важливих ролей – оборонної споруди, парадної брами та навіть церкви. Сьогодні це візитівка Києва, без якої неможливо уявити столицю України.
Ханський палац – єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури. З 2014 року окупаційна влада Росії під виглядом реставрації поступово знищує автентичність споруди.
«Підгорецький замок є справжньою перлиною західноєвропейської архітектури. На відміну від багатьох інших споруд на заході України, його зводили не для оборони, а для відпочинку: у проєкті забудови були передбачені ландшафтний парк та дві церкви, а у XVIII столітті в палаці облаштували театр. Всесвітній фонд пам’яток включив Підгорецький замок до переліку 100 об’єктів світової історико-архітектурної спадщини, які можуть бути втраченими для людства», – йдеться у повідомленні.
Одеську оперу під час Другої світової війни захищали від бомбардувань так само, як зараз під час повномасштабного вторгенння РФ.
Миколаївська обсерваторія, яка належить до переліку пам’яток ЮНЕСКО, під загрозою знищення через постійні обстріли Миколаєва з боку Росії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus