USD 41.10 41.50
  • USD 41.10 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.55 10.69

Під антарктичними водами знайшли величезну річкову систему, яка існувала 40 млн років тому

8 Липня 2024 00:18
Геологи, які розкопують масивний льодовиковий щит Західної Антарктиди, натрапили на залишки стародавньої річкової системи, яка колись протікала майже на 1600 км.

Згідно з висновками геологів, які були опубліковані в журналі Science Advances, це відкриття дозволяє зазирнути в історію Землі та натякає на те, як екстремальні зміни можуть зробити планету іншою, пише Space.com.

«Якщо ми думаємо про потенційно серйозну зміну клімату в майбутньому, нам потрібно вивчати періоди в історії Землі, коли це вже відбувалося», – пояснив в інтерв’ю Live Science співавтор дослідження і седиментолог з Центру полярних і морських досліджень ім. Гельмгольца Інституту Альфреда Вегенера в Німеччині Йоганн Клагес.

У виданні нагадали, що між 34 мільйонами та 44 мільйонами років тому, в епоху пізній еоцен, атмосфера Землі значно змінилася, адже рівень вуглекислого газу різко впав, а глобальне похолодання спричинило утворення льодовиків на вільній від льоду Землі.

Читати ще: Існувала до появи динозаврів: вчені виявили в Намібії скам'янілості невідомої доісторичної істоти

Також відомо, що кількість вуглекислого газу наприкінці еоценового періоду була майже вдвічі більшою, ніж сьогодні. Проте Клагес наголосив, якщо рівень парникових газів продовжуватиме зростати, то він може бути схожим до прогнозованого близько за 150-200 років.

«Але розкриття минулого виявилося складним завданням. Більша частина Західної Антарктиди сьогодні вкрита льодом, що ускладнює доступ до осадових порід, які мають вирішальне значення для вивчення ранніх середовищ. Геологи часто покладаються на тип зерен, мінералів і скам’янілостей, що містяться в цих відкладеннях, щоб з’ясувати, якими були умови, характерні для тієї чи іншої місцевості», – пояснюють у виданні.

Наразі Клагес та його команда аналізують частини основних відкладень, які відносяться до пізнішого олігоцен-міоценового періоду (близько 23 мільйони років тому). Завдяки цьому геологи зможуть краще прогнозувати клімат у майбутньому.

Раніше британські дослідники з’ясували, чи можуть бегемоти насправді літати. За словами вчених, коли бегемоти досягають максимальної швидкості, то дійсно можуть злетіти в повітря.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus