USD 41.15 41.57
  • USD 41.15 41.57
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.40 10.52

Перший серед найкращих: пам’яті льотчика Олексія Меся, який захистив українське небо ціною власного життя

20 Жовтня 2024 22:12
Сьогодні військовий льотчик Олексій Месь на позивний Moonfish, який свого часу командував ескадрильєю в Луцьку, мав відзначати 31-річчя. Однак 26 серпня 2024 року під час відбиття однієї із найпотужніших ракетно-дронових атак воїн загинув.

«Льотчик Олексій Месь Moonfish назавжди залишиться для нас першим. Першим українським пілотом F-16. Першим, хто посадив F-16 в Україні. Першим, хто збив F-кою повітряну ціль…» – написали на сторінці Повітряних сил ЗСУ, передає УП.

Дружина Юлія розповіла, що усі знали його як Мунфіша – відомого на весь світ українського пілота, який першим пройшов перенавчання на F-16 та застосував американський винищувач проти російських ракет.
«Я ж знала його як ніжного та скромного Льошу… Неідеального, впертого та завжди зайнятого, проте люблячого, уважного чоловіка… Льошу, який у службових питаннях об’їздив чи не пів світу: Норвегію, Дубаї, Америку, Данію… та з яким так жодного разу і не вдалося виїхати до моря втрьох на короткий сімейний відпочинок», – написала жінка.

За словами Юлії, Олексій насправді не хотів бути публічним. Цінував свободу і приватність, дбав про її з донечкою безпеку.
Вже у перший день широкомасштабного вторгнення він перелітав з аеродрому на аеродром, доводилось протистояти силам ворога, що значно переважали.

«Він першим посадив F-16 в Україні. А потім першим здійснив бойовий виліт, першим збив повітряну ціль на F-ці», – сказала дружина.
За день до загибелі Олексій приїхав додому дуже пізно. Написав Юлії: «Їхати чи переночувати на службі? Бо о шостій ранку треба бути на місці, і це за умови, що «Шахеди» не підуть».

Жінка разом з донечкою бачила його з балкона. Він комусь відписував у телефоні. Дружина пригадала, що написала повідомлення: «Скільки можна? Давай додому!» Олексій підняв голову, усміхнувся.

Близько сьомої ранку він написав їй останнє повідомлення. Відповідь вже не прочитав, бо пішов працювати.

Об 11-й подзвонив тато Олексія: «Льоша на зв’язок не виходить…»

Дружина пробувала набрати – не додзвонилася. За її словами, далі почався найжахливіший період усього їхнього життя.

«Мені дуже хотілося б, щоб через багато років сивий дід Олексій Сергійович Месь розповідав на уроках патріотичного виховання, як наші льотчики здобували перемогу в небі України. Щоб ми поралися на пасіці, як і мріяв Льошин дідусь. Щоб десятки разів з’їздили родиною до моря…» – написала Юлія.

Наразі триває розслідування авіакатастрофи літака F-16.

Також було подано клопотання про надання Олесію Месю звання Героя України посмертно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus