USD 41.20 41.52
  • USD 41.20 41.52
  • EUR 41.30 41.70
  • PLN 10.80 10.95

Переваги безплатної правової допомоги в Україні: як отримати консультацію юриста онлайн

Сьогодні 17:27
Загальний доступ до безоплатної правничої допомоги – одна з особливостей демократичної держави. Можливість отримати консультацію та захист професіонала у сфері права робить кожного більш захищеним від порушення прав з боку третіх осіб та державних органів. В Україні адвокат онлайн та офлайн зможе надати первинну та вторинну допомогу.

Що вважається первинною, а що – вторинною правовою допомогою? Хто має право отримати консультацію безоплатно? Про це розповідаємо далі.

Що охоплює безоплатна правова допомога

У тексті Конституції України право кожного отримати професійну правову допомогу закріплено в статті 59. Механізм отримання консультації, органи, які відповідальні за її надання, та інші деталі вже уточнюють Законом України «Про безоплатну правову допомогу» та іншими нормативно-правовими актами.

Тож спочатку потрібно з’ясувати, яку саме допомогу можна отримати в Україні:

первинну – юрист надає правову інформацію та роз’яснення, консультує, складає правові документи (крім процесуальних), створює проєкти договорів, у тому числі щодо користування земельними ділянками для власників таких ділянок із сільської місцевості, допомагає отримати доступ до вторинної правової допомоги тим, хто її потребує;

вторинну – правник захищає та представляє інтереси особи (якщо вона має право на безоплатну правову допомогу) в суді, інших державних органах та органах місцевого самоврядування перед третіми особами, складає процесуальні документи.
Отримати первинну допомогу безплатно мають право всі особи під юрисдикцією України: не тільки громадяни, але й іноземці, особи без громадянства або особи, яким потрібний додатковий захист. Щодо вторинної, то надати її безплатно можуть тільки деяким категоріям осіб. Ці категорії закріплені в Законі України «Про безоплатну правову допомогу», а саме:

учасники бойових дій;

ВПО;

особи з інвалідністю;

особи, які стали жертвами домашнього насильства;

малозабезпечені особи;

неповнолітні.

Всі ці категорії вважаються соціально вразливими.

Як в Україні отримати юридичну консультацію онлайн

Для отримання первинної правової допомоги потрібно звернутися до місцевого центру надання вторинної правової допомоги чи бюро. Повний список їх адрес доступний на сайті legalaid.gov.ua. Є й інші способи:

зателефонувати за Єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103;

написати у месенджер Facebook-сторінки системи безоплатної правової допомоги;

написати у чатбот «Безоплатна правова допомога» в Telegram.

Щоб отримати вторинну допомогу, треба звернутися до місцевого центру надання вторинної правової допомоги чи бюро, проте також підтвердити належність до тих категорій, які мають право її отримати.

*реклама
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus