USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.40 41.70
  • PLN 10.50 10.65

Пенсія по інвалідності: хто з військових має на неї право та в яких випадках

Сьогодні 07:43
Розмір пенсії військовослужбовця залежить від грошового забезпечення, яке він отримував за останньою займаною посадою, але без урахування будь-яких додаткових виплат.

Адвокат ГО «Юридична сотня» Ірина Дмитренко в ефірі «Українського Радіо » зазначила, що якщо військовому встановлено інвалідність, то розмір такої пенсії залежить від деяких факторів, передає УНІАН.

«Якщо інвалідність пов’язана із захистом Батьківщини або пов’язана з виконанням обов’язків військової служби, то така особа має право на статус особи з інвалідністю внаслідок війни, і, відповідно, має право на пенсію за військовим законом. Якщо ж інвалідність пов’язана з проходженням служби, вона також має право на пенсію по інвалідності, але її розмір буде значно меншим», – зазначила адвокат.

За її словами, під час призначення пенсії по інвалідності одним із найважливіших критеріїв є те, чи ветеран уже звільнився зі служби, чи ні. Адже якщо він звільнився зі служби, то він однозначно претендує на військову пенсію по інвалідності.

Читати ще: Уряд розширив перелік тих, хто може отримати виплати за смерть військових

«Якщо ж він не звільнився, тоді він також може претендувати на пенсію, але тільки на цивільну пенсію по інвалідності. Після звільнення зі служби він може перейти на військову пенсію по інвалідності», – пояснила Дмитренко.

При цьому вона пояснила, який розмір пенсії буде залежно від групи інвалідності:

– особа з інвалідністю внаслідок війни I групи отримує 100% від суми грошового забезпечення за останньою займаною посадою;

– II група – 80% від грошового забезпечення;

– III група – 60%.

«Якщо інвалідність пов’язана не із захистом Батьківщини і не з виконанням обов’язків військової служби, а з проходженням служби, то розмір пенсії для осіб з І групою інвалідності становитиме 70%, ІІ і ІІІ група відповідно матимуть 60 і 40% від грошового забезпечення», – уточнила адвокат.

Читати ще: Лікування та транспорт. Які пільги дають військовим в Україні: список

Водночас постанова Кабміну № 656 визначає мінімальні розміри пенсії по інвалідності, тож якщо пенсія складатиме менше як цей розмір, то вона буде відповідно до документа:

– для осіб з інвалідністю І групи пенсія не може бути меншою за 15 347 гривень;

– для ІІ групи – 12 396 гривні;

– III група – 8500 гривень.

«Якщо ж говорити про мінімальну пенсію учасників бойових дій, то вона за жодних обставин не може бути меншою за 4 958 гривень», – зазначила адвокат.

Адвокатка Ірина Дмитренко також зазначила, що додаткова фінансова винагорода, яку виплачують українським військовим, не враховується під час розрахунку пенсії. Ці кошти є премією за виконання бойових завдань, а не постійним окладом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus