USD 41.50 41.88
  • USD 41.50 41.88
  • EUR 41.60 41.88
  • PLN 10.50 10.70

«Парламент посилює підтримку ветеранів», – нардепка з Волині

20 Червня 2024 18:09
Наслідки війни для Україні ще не оцінені вповні, але один із викликів вже є очевидним – це інтеграція ветеранів у цивільне життя. І чим довше триває війна, тим більшою стає проблема. Для того, щоб допомога від держави мала реальний сенс, необхідно на державному рівні проводити дослідження щодо потреб ветеранів та проблем, які у них виникають під час адаптації після демобілізації.

У цьому переконана парламентарка Ірина Констанкевич.

«У Верховній Раді створено і діють спеціальні та слідча комісія, які займаються правовим, соціальним та медичним забезпеченням ветеранів, військових і захисників. При цьому варто враховувати результати досліджень недержавних організацій, які працюють у цьому напрямку і працювати над реінтеграцією ветеранів спільно. Однак саме держава має взяти на себе провідну роль у цьому процесі, координуючи зусилля всіх інших організацій», – повідомила народна депутатка.

Читати ще: «Верховна Рада підтримала виділення майже 14 млрд на ветеранську політику. Ці гроші досі не освоєні», – Ірина Констанкевич

Ключові теми, якими опікуються ТСК:

– повернення полонених військових і цивільних, їхнє медичне забезпечення та надання нових статусів;

– реабілітація військових та їх інтеграції в суспільство. Наголос на взаємній інтеграції, де суспільство має співпрацювати з ветеранами;

– створення центрів для ветеранів на базі закладів вищої освіти з профільними кафедрами психології та реабілітації.

Ірина Констанкевич переконана, що держава має терміново готуватися до повернення у цивільне життя сотень тисяч, якщо не мільйонів ветеранів, які мають увесь набір посттравматичного стресового розладу внаслідок війни і мають отримати саме від держави допомогу як на перших етапах адаптації, так і в подальшому. І це має бути не формальна допомога, якою вона часто є зараз, а реальна.

Читати ще: В Україні створять державну ветеранську патронатну службу

На її думку, ветеранів необхідно супроводжувати на всіх етапах демобілізації: постановка на облік у ТЦК та СП, працевлаштування, навчання чи перекваліфікація, відкриття власного бізнесу, адаптація у сім’ї, медична допомога, залучення до громадського життя тощо.

«Поки війна не закінчилася і не почалася масова демобілізація, у держави є шанс розробити всі необхідні програми, створити відповідні методики та робочі органи і відпрацювати це все на тій відносно невеликій кількості ветеранів, які наразі повертаються з фронту», – резюмує Ірина Констанкевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus