USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.55 10.75

Пандемія COVID-19 прискорила старіння мозку у підлітків

Сьогодні 06:46
Карантинні заходи під час пандемії COVID-19 прискорили процес старіння мозку у дітей віком від 9 до 17 років. При цьому, цей вплив значно сильніше відчули дівчата.

Про це повідомляє The Guardian.

Дослідження, опубліковане в Proceedings of the National Academy of Sciences, показало, що зміни у структурі мозку дітей, які пережили обмеження під час карантину, виявили завдяки магнітно-резонансній томографії (МРТ).

Кора головного мозку, яка зазвичай стоншується з віком, у дітей після карантину продемонструвала ознаки передчасного старіння. У хлопців стоншення відбулося в одній частині мозку, натомість у дівчат – у 30 різних ділянках обох півкуль. В середньому мозок дівчат виглядав на 4,2 року старшим за очікуване, тоді як у хлопців ця різниця складала 1,4 року.

Читати ще: Пошкоджують мозок: вчені знайшли схожість між тривалим COVID-19 і хворобою Альцгеймера

Дослідження виявило, що ці зміни відбуваються в частинах мозку, які відповідають за соціальне пізнання, обробку емоцій та розуміння мови – критично важливі функції для спілкування. На думку вчених, дівчата сильніше залежать від соціальної взаємодії, що пояснює їхню вразливість до стресу під час ізоляції.

Вчені вважають, що такі зміни можуть мати негативний вплив на когнітивні функції та можуть підвищити ризик нейропсихічних розладів у молодому віці. Для остаточного з’ясування наслідків потрібні додаткові дослідження, проте фахівці закликають батьків звернути увагу на важливість соціальної підтримки для підлітків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus