USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70

Пам’ятки Українських Карпат – пізнай свою країну разом з нами

29 Березня 2024 18:42

Карпати –– чи не найбагатший на пам’ятки регіон України. Тут є цікаві місця для будь-якого типу туризму –– оздоровчої поїздки, просто відпочинку на природі, поїздки для дослідження історико-культурної спадщини тощо.

По-перше, Карпати –– це один із найкрасивіших природних регіонів України та район унікальних пам’яток. На межі Львівської та івано-Франківської областей височіють Скелі Довбуша –– одна з найвідоміших пам’яток Карпат.

Скелі виникли 70 млн років тому, коли Карпати були вкриті водою. Океанічні течії надали каменям химерної форми, а після відступу води вітри завершили формування унікального природного комплексу.

Скелі Довбуша схожі на природну фортецю або кам’яну домівку велетня, оточену лісом. Недарма це місце здавна приваблювало людей –– починаючи від стародавніх язичників і завершуючи карпатськими повстанцями –– опришками. Саме на честь ватажка опришків Довбуша скелі й отримали свою назву.

Неподалік кам’яних валунів знаходиться гірська річка Сукіль з мальовничими водоспадами, на березі якої можна відпочити після прогулянки Скелями Довбуша.

По-друге, пам’ятки Українських Карпат знаходяться в колоритних містечках та історичних місцях. Зокрема, унікальний історичний і природний регіон, який межує з Карпатами –– це Закарпаття. Одне з наймальовничіших містечок цього краю –– Мукачево.

Тут знаходиться один із найвідоміших і найкрасивіших замків України, відомий як «Паланок». Замок стоїть на неприступному пагорбі в оточенні долин і невисоких горбів, тож звідси відкривається мальовнича панорама на навколишні поля та на саме місто Мукачево. Окрім того, в замку розташований музей із різноманітними експозиціями –– присвячені родині Ракоці, яка певний час володіла замком, етнографічним експонатам, сучасним експонатам з АТО/ООС тощо.

Саме місто Мукачево –– старовинне невелике містечко зі своїм колоритом. Гуляючи вуличками, гості можуть завітати до костелу та середньовічної каплиці, палацу родини Ракоці, збудованого в XVII ст., ратуші та інших пам’яток Карпат.

Неподалік Мукачева знаходиться містечко Берегове, відоме на всю Україну завдяки унікальним термальним джерелам. Вода залягає на глибині понад 1000 метрів і піднімається зі свердловин до басейнів без жодної хімічної або технічної обробки, зберігаючи всі цілющі властивості. Завдяки наявності сірководню та інших речовин, коли вода піднімається на поверхню, вона взаємодіє з повітрям, набуваючи специфічного кольору та запаху.

Однак колір і запах не заважають цілющим властивостям води –– купання тут корисне для опорно-рухового апарату, серцево-судинної системи, нервової системи. Крім того, відпочинок біля термальних басейнів підійде й для людей, які не страждають на жодне з цих захворювань –– якщо у вас немає медичних протипоказань, ви можете просто скупатися та відпочити.

Ще одна з визначних пам’яток Українських Карпат для любителів історії та культури –– Почаївська лавра. Вона знаходиться далеко від гірських районів, однак у рамках туру «Ворохта 365» проводиться екскурсія і туди. За легендою, лавра була заснована ченцями з Києво-Печерської лаври на місці, де вони побачили Богородицю. Сьогодні біля місця, де стояла Богородиця, є слід її ноги, а поруч знаходиться джерело з цілющою водою.

Монастир є надзвичайно мальовничим. Він розташований на узвишші та оточений зеленими полями й пагорбами. Сама лавра включає безліч церков із золотими банями й за хорошої погоди вона блищить на сонці.

По-третє, пам’ятки Карпат, які приваблюють туристів з усієї України –– це, звичайно, самі гори. Один із найпопулярніших маршрутів –– сходження на найвищу гору країни, Говерлу. Похід на Говерлу непростий, однак не занадто складний і не вимагає особливих навичок.

Маршрут на гору проходить через різні природні пояси Карпат. Протягом походу туристи проходять через хвойні ліси, високогірні зарості альпійської сосни, а також найвисокогірніші райони Карпат, вкриті камінням і мохом. За хорошої погоди Говерла –– одне з наймальовничіших місць у Карпатах, адже звідси відкриваються гори та ліси на кілометри навколо.

Звісно, є безліч простіших маршрутів. Так, відпочиваючи в Трускавці, гості можуть пройтися вершинами Бескидів, навколишньої гірської мережі. В поході світом Бескидів туристи побачать найвищу точку цього кряжу –– гору Парашку, а також Мражницьке озеро та Сходницький перевал. Ще одна з популярних пам’яток Карпат –– озеро Синевир Закарпатської області, чарівна водойма з дзеркально чистою водою, оточена мальовничими лісами.

Відвідати якомога більше мальовничих і цікавих місць у Карпатах можна в рамках турів мережі «Відпочинок 365». Цій компанії належать 2 готелі –– один у Трускавці, інший –– у Ворохті. Мережа пропонує охочим тижневі тури, до вартості яких входить проживання в готелі, харчування два рази на день, а також походи в гори з обідами та трансфер до найцікавіших місцях із послугами екскурсовода (доплачувати доведеться за вхід у пам’ятках). Крім того, додатково можна замовити рафтинг, гірськолижний відпочинок, катання на конях тощо. Деталі турів ви дізнаєтеся тут.

реклама

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus