USD 41.12 41.70
  • USD 41.12 41.70
  • EUR 41.15 41.60
  • PLN 10.26 10.50

Пам’ятаємо і шануємо: в Палаці учнівської молоді звучали «Чорнобильські мотиви»

14 Грудня 2019 12:50
Біль Чорнобильської техногенної катастрофи охопив кілька поколінь багатьох країн Європи, а її реальні наслідки відчуватимуть наші нащадки. 33 роки не повинні стати роками забуття, а часом усвідомлення масштабів людських і природних втрат. До Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 11 грудня в Палаці учнівської молоді відбувся перший фестиваль «Чорнобильські мотиви». Його учасниками стали свідки тих подій, творча спільнота, молодь Волині і Дніпропетровщини.



Організатори фестивалю «Чорнобильські мотиви» голова Волинської обласної організації «Союз. Чорнобиль. Україна» Федір Рузак, заступниця директора Палацу учнівської молоді з організаційно-творчої роботи Олена Балабаш, методистка палацу Любов Дідик не втомлюються нагадувати про трагічні факти, зламані людські долі й непоправні природні наслідки Чорнобильської аварії. Адже пам’ять людська може бути лукавою, уникаючи згадок про біди і нещастя. Не дати нам збайдужіти, забути про учасників ліквідації наслідків катастрофи, усвідомити, що Чорнобильська трагедія продовжується і зараз – такою вони бачать свою місію у наш час.


Захід почався вшануванням наших земляків, які ціною величезних сил і свого здоров’я не дали радіаційній біді розповзтися по всій Україні, дійти до Європи. Почесними грамотами, подяками, пам’ятними медалями були відзначені мужні чоловіки і жінки, серед яких – вогнеборці, працівники органів внутрішніх справ, військові, волонтери, громадські діячі.


Хвилина мовчання – у пам’ять про тих, для кого Чорнобиль 1986 року став останнім подвигом.


Сьогодні факти і світлини про ті події стають кадрами хронік, а розповіді про людські долі – рядками поезій, мелодіями пісень, сценаріями кінофільмів. Фестиваль «Чорнобильські мотиви» об’єднав на сцені і в глядацькій залі талановитих учасників-ліквідаторів і постраждалих від аварії, поетів і театралів, студентів й школярів луцьких навчальних закладів. Ведучими дійства стали Олена Балабаш та її юні колеги Валерія Грушецька, Кирило Кирилюк і з гуртка «Ми – лучани» ПУМа.

Зі сцени палацу звучала поезія у виконанні юної учасниці Анни Щербюк з Торчина, солдат Луцького гарнізону Максима Пилипчука і Олександра Пігута, чорнобильця Михайла Генсьора з Любещівшини.


Своїми поезіями на Чорнобильську тему поділилися відомі волинські поетеси Людмила Мартинова, Тетяна Бродасюк, Марія Пишук. І справа тут не лише у літературному досвіді: у кожної з цих жінок є власна історія втрат найдорожчих людей у цій біді. Людмила Мартинова почала писати вірші після смерті свого чоловіка, ліквідатора Сергія Мартинова. Зараз жінка очолює «Організацію вдів Чорнобиля» і «Організацію інвалідів та постраждалих від Чорнобильської аварії». Поезія знаної волинської літераторки Марії Пишук чесно розповіла про байдужість посадовців до проблем чорнобильців, їхню соціальну незахищеність у їхній сьогоднішній боротьбі за здоров’я і життя.


Юна учасниця фестивалю Лілія Коломоєць з Дніпропетровщини виконала пісню «Чорнобильські дзвони», а «Молитву за Україну» у виконанні Наталії Вітинської глядачі слухали стоячи.


Торкали найтонші струни серця пісні у виконанні дуету «Дзвони Чорнобиля» Валентини Семенової і Ольги Павлюк, а також Анатолія Лучка, голови Волинського осередку Всеукраїнської Чорнобильської спілки інвалідів МВС України.



Виступи учасників фестивалю продемонстрували актуальність жанрів, у яких тема Чорнобильської катастрофи розгортається перед сучасними глядачами. Актори театру «Екорух» Волинського обласного еколого-натуралістичного центру під керівництвом Валентини Федорук привернули увагу до нищівних наслідків людської жадоби і безвідповідальності для природи Землі.


Самовідданий подвиг чорнобильців був не марним! Як символ радості життя, його безкінечності у наступних поколіннях прозвучали оптимістичні пісні, розгорнулися запальними ритмами танці у виконанні юних артистів ПУМа: Зразкового вокально-хорового колективу «Перлинка» під керівництвом Наталії Троцюк і Народного ансамблю народного танцю під керівництвом Віктора Шугалова і Галини Соколової.


Щирі слова подяки і побажання довгих років життя нашим землякам, чорнобильцям і постраждалим від страшної аварії лунали від усіх присутніх у залі. Низький Вам уклін за Ваш подвиг!


Фото – вихованців дитячо-юнацької телестудії ПУМа під керівництвом Ольги Шкідини

Текст – керівниці гуртка «Юний журналіст» ПУМа Марії Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus