USD 41.05 41.47
  • USD 41.05 41.47
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

Оточення Лукашенка захопило ринок цигарок і заробляє мільярди на росіянах. Розслідування

5 Лютого 2021 15:16
У спільному розслідуванні російських і білоруських журналістів йдеться, що Росія щорічно втрачає мільярди рублів на контрабанді та реекспорті товарів з Білорусі, які покриває влада двох країн.

Про це пише Українська правда з посиланням на розслідування «Проєкт», «Белсат» і Naviny.by.

У 2020 році російська влада безпрецедентно підвищила акцизи на тютюнові продукти, підвищивши ціни на сигарети на 20%. Після цього частка нелегальних сигарет зросла на 7%, більша частина з якої – вироблені в Білорусі.

Ціна на цигарки в Білорусі – найнижча в Митному союзі, близько 60 рублів за пачку проти 120 в Росії. Низьку ціну навмисне тримає держава, Лукашенко дав вказівку не допустити зростання цін на тютюн.

У дослідженні повідомляється, що в країні налагоджено величезне виробництво тютюну, яке перевищує внутрішнє споживання більше, ніж вдвічі-втричі – працюють три тютюнові фабрики: гродненська «Німан» і мінські «Тютюн-Інвест» і «Інтер Тобакко».

Цигарки їдуть в Росію або «запчастинами» (тютюн, капсули і картонні листи окремо), або «в зборі». Там вже відбувається пресування, набивка і крій картонних пачок. Акцизні марки – дешева друкарська репліка оригіналу.

Відзначається, що одним з найпопулярніших способів доставки контрабанди з Білорусі в Росію є так званий «перерваний транзит» офіційно повідомляється, що везуть сигарети в Казахстан або Вірменію, проте товар насправді залишається в Росії. Торгівля контрабандним тютюном в Росії відбувається анонімно, через Вконтакте і Telegram.

Бенефіціаром нелегального тютюну в Білорусі називають людину з близького оточення ЛукашенкаОлексія Олексина. Він контролює переміщення всіх транзитних вантажів в Білорусі після того, як «для протидії контрабанді» за розпорядженням Лукашенко була створена система моніторингу транзитних перевезень, яка в режимі реального часу відстежує переміщення фур. Національним оператором системи виступає компанія «Белнефтегаз», підконтрольна Олексину.

Крім того, Білорусь вже кілька років є головним постачальником живих квітів в Росію – кожна друга куплена в країні квітка приїжджає з Білорусі.
У списку білоруських постачальників зрізаних квітів лідирують компанії, які тісно пов’язані з Лукашенком і фактично є монополістами в цій галузі, повідомляють журналісти.

Білоруські реекспортери звільнені від сплати ПДВ при ввезенні товару з-за кордону, а при поставках квітів до Росії, де ПДВ потрібно платити, вартість товару в рази знижується.

Згідно зі статистикою, Білорусь купує квіти по 32-36 центів за штуку, що приблизно відповідає світовим цінам, але продає їх в Росію нібито по 8-12 центів за штуку. Така схема дозволяє економити на податках: на одній фурі до десяти тисяч доларів. У результаті білоруські квіти приблизно на 20-30% дешевші, ніж у конкурентів, які постачають їх в Росію безпосередньо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Петро Показати IP 5 Лютого 2021 15:43
Навіщо пхати свого п'ятака в справи білорусів. Нам своє розгребти треба
псих Показати IP 5 Лютого 2021 17:58
петро ми ж українці як без цього
ще не зовсім свідоми до псих Показати IP 6 Лютого 2021 18:31
тому що дебіли
Активіст Показати IP 5 Лютого 2021 18:32
А що в Зімбабве робиться то капєц! Їдять один одного і жінками закушують. ))) А на Україні все гут?
Контрабандист Вася Показати IP 5 Лютого 2021 19:47
Сябри, на відміну від нас, ціни на свої сигарети ціни до європейських не піднімають. У дютіфрі в РБ блок вартує 70 гривень, а в нас продають за 230. А в Польщі....
Я Показати IP 6 Лютого 2021 07:02
хто і скільки заробляють на українцях ? список у студію!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus