USD 41.20 41.60
  • USD 41.20 41.60
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.60 10.75

«Омікрон» розібрали на молекули. Що показав аналіз

26 Грудня 2021 21:43
Нещодавно виявлений штам коронавірусу «Омікрон» вже готовий витіснити «Дельта», тож дослідники UBC першими у світі провели структурний аналіз його шипового білка на молекулярному рівні.

Як передає Укрінформ, дослідження викладене на ресурсі bioRxiv.

«Омікрон» особливий тим, що має 37 мутацій у шиповому білку. Це в 3 – 5 разів більше мутацій, ніж у будь-якого іншого відомого варіанту SARS-CoV-2.

Тож науковці вирішили дослідити цю частину «Омікрону» на молекулярному рівні.

Що показав аналіз:

Кілька мутацій (R493, S496 та R498) створюють нові сольові містки та водневі зв'язки між шиповим білком та рецептором клітини людини, відомим як ACE2. Це збільшує спорідненість зв'язування – тобто наскільки сильно вірус прикріплюється до клітин людини.

Загалом результати показують, що «Омікрон» краще зв'язується з клітинами людини, ніж початковий вірус SARS-CoV-2 з Уханю та навіть варіант «Дельта».

При цьому експерименти підтверджують те, що S-білок «Омікрону» набагато краще, ніж інші варіанти, допомагає уникнути моноклональних антитіл, які зазвичай використовуються для лікування. А також краще уникає імунітету, утвореного внаслідок вакцинації чи інфікування вірусом.

Хороша новина полягає в тому, що знання молекулярної структури S-білка дозволить розробити ефективніші методи лікування «Омікрону» та споріднених до нього варіантів у майбутньому.

Розуміння того, як вірус прикріплюється до клітин людини та заражає їх, допоможе віднайти методи лікування, які порушують цей процес та нейтралізують вірус.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Капітан Омікрон Показати IP 26 Грудня 2021 22:19
І навіщо вигадувати велосипед, можна ж попросити характеристики в його розробників.
Анонім до Капітан Омікрон Показати IP 27 Грудня 2021 13:06
А лякати тоді як доведеться?
Арафат Показати IP 27 Грудня 2021 02:19
Можна спитати? Якщо корона офіційно походить від кажанів і мутувала до довших шипів, що дало можливість заражати людей, то чому домашні тварини не хворіють на корону? Вірус, виходить, є універсальним.
пенсіонер Прокопчук Показати IP 27 Грудня 2021 06:26
Аналіз показав що то дідо навалив.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus