USD 41.70 42.00
  • USD 41.70 42.00
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.55 10.67

Окупанти знову пошкодили електропостачання ЧАЕС, ЗАЕС – під їхнім контролем

14 Березня 2022 13:33
Лінію, яка живить ЧАЕС та місто Славутич, знову пошкоджено окупантами після того, як ремонтна бригада "Укренерго" відремонтувала її.

Про це 14 березня повідомила прес-служба "Укренерго", передає УНІАН.

Учора ремонтна бригада "Укренерго" відремонтувала високовольтну лінію електропередачі, яка живить Чорнобильську АЕС та місто Славутич. О 19:07 лінію поставили під напругу та почали відновлення енергоживлення інфраструктури ЧАЕС та міста Славутич. Однак завершити ці роботи не вдалося, тому що окупанти невдовзі знову пошкодили лінію, зазначають в "Укренерго".

Ремонтна бригада НЕК "Укренерго" вимушена знову їхати на окуповану територію поблизу Чорнобильської АЕС, шукати та ліквідовувати нове пошкодження.

"Укренерго" наголошує, що Чорнобильська АЕС є важливим об’єктом, який не може залишатися без надійного енергоживлення. Також від лінії, що живить атомну станцію, залежить електропостачання жителів міста Славутич.

Безперешкодний і швидкий допуск ремонтних бригад "Укренерго" до цієї лінії для проведення оглядів та ремонтів є вкрай важливим не лише для українських споживачів, але й для Європи загалом. Адже це допоможе уникнути повторної катастрофи на Чорнобильській АЕС та зберегти життя і здоров’я людей, які можуть стати її жертвами.

Водночас, як повідомляє "Енергоатом", усі діючі атомні електростанції України продовжують стабільно працювати. Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на атомних станціях і прилеглих до них територіях не змінювався й перебуває у межах чинних норм, пише ТСН.

"Станом на 09:30 14 березня 2022 року діючі атомні електростанції України продовжують стабільно працювати. Поточна потужність всіх чотирьох українських АЕС забезпечує необхідні обсяги виробництва електроенергії для потреб країни", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що в умовах воєнного стану та повномасштабної агресії Росії "Енергоатом" посилив контроль та визначив виключну пріоритетність питань безпеки ядерних установок над усіма іншими.

"Основне обладнання реакторних відділень енергоблоків, приміщень та будівель електростанцій, периметри захищених зон і прилеглих територій, а також особливо важливих об’єктів АЕС за межами їхніх захищених зон перебувають під посиленим наглядом та контролем", – повідомили в "Енергоатомі".

Тим часом Запорізька АЕС та місто Енергодар вже 10 діб перебувають під контролем російських військових формувань. Станом на ранок 14 березня на території станції перебуває: 50 одиниць техніки ворога; близько 400 російських військових; багато вибухівки та зброї.

Зазначається, що зараз усі 6 енергоблоків Запорізької АЕС контролюються українським персоналом, зміни мають можливість ротації. Формально окупанти не втручаються в роботу АЕС, проте всі технічні рішення персонал вимушений погоджувати з командиром загарбників. Працівники станції перебувають під сильним психологічним тиском з боку окупантів, весь персонал по прибутті на станцію ретельно перевіряється озброєними терористами.

"Все це негативно впливає на роботу і ставить під загрозу ядерну та радіаційну безпеку. Через фактичну блокаду Енергодару продовжуються проблеми з пальним, поставкою продуктів харчування та ліків першої необхідності", –наголосили в "Енергоатомі".

Тим часом Україна вкотре звернулась до Міжнародної агенції з атомної енергії МАГАТЕ та ООН, ОБСЄ, Єврокомісії та інших європейських організацій із закликом захистити ядерні об'єкти від російських окупантів, аби запобігти можливій загрозі ядерної катастрофи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus