USD 41.70 42.00
  • USD 41.70 42.00
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.55 10.67

Один із центрів для переселенців у Луцьку прийняв вже пів тисячі людей

19 Квітня 2022 23:14
У центрі для внутрішньо переміщених осіб у Луцьку, що розташований на території одного зі спортивно-розважальних комплексів, уже прийняли пів тисячі людей.

Про це розповіла координаторка центру Галина Шотік, пише Суспільне.

Для переселенців облаштували місця у хостелі та у приміщенні кафе. Волонтери тут працюють з перших днів повномасштабної війни. Наразі прихисток тут знайшли 160 людей.

Зі слів Галини Шотік, для переселенців організували триразове харчування.

«І чай, кава постійно протягом дня. Зараз є кілька сімей, які не мають куди подітися, тому вони проживають у нас і далі. Ми спрямовані на те, щоб вони переночували і поїхали десь далі. Тому через наш центр пройшло до 500 осіб», – каже координаторка.
Більшість переселенців їдуть до Європи або шукають місце постійного проживання у західних областях України, деякі родини, додала Галина Шотік, залишаються на Волині.

До Луцька місяць тому приїхали рідні сестри – Олена, Лідія та Любов – із Краматорська, які оселилися в хостелі центру для переселенців. Зі слів Олени Топтунової, під час обстрілів у рідному місті жінки два тижні ночували в підвалі коледжу, потому вирішили виїжджати і так потрапили на Волинь.

«Вирішили поки залишитись. Умови дуже хороші, люди хороші, відношення дуже добре. Обстановка спокійна, з нашою не зрівняти», – зазначила Олена Топтунова.
Упродовж тижня у центрі для переселенців мешкає Анастасія Соколенко з батьками і братом, які приїхали з Маріуполя. Зі слів дівчини, від війни їхня сім'я втікає вдруге: 2014-го виїхали з Донецька, тепер росіяни зруйнували їхнє житло у Маріуполі. Каже: повертатися їм нікуди.
«В нас влучило в будинок. Почав літак літати, вцілив в наш будинок: три поверхи пішли донизу і будинок загорівся, ледве вибралися з нього. Виїхали 15 березня. Це був, нібито, зелений коридор. Ми ризикнули поїхати через Мангуш і на Запоріжжя», – каже Анастасія Соколенко.

Приїхала на Волинь з Донеччини Олена Небесна разом із сином. Каже: в Луцьку їм спокійніше та вдається поспати, бо в рідному Слов’янську ситуація критична.


«Там вже починаються бойові дії, вже під Слов’янськом сьогодні все чутніше. Сказали всім негайно евакуюватися. Ми одну війну були в Слов’янську, а друга війна нас спіткала, то вирішили все-таки залишити місто», – додала жінка.

Харчі, одяг та засоби гігієни для приїжджих купують волонтери. Аби можна було й надалі допомагати переселенцям, каже Галина Шотік, планують залучити грантові гроші.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus