USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.55 10.70

Одна з найвідоміших історій вимирання: вчені з'ясували, ким насправді був зниклий птах додо

Сьогодні 00:35
Імовірно, найвідомішим в історії людства було вимирання у XVII столітті птаха додо, який не вмів літати. Попри те, що про додо написано дуже багато наукових статей, вчені понад 400 років сперечалися щодо того, ким були ці загадкові істоти.

Про це пише ТСН з посиланням на IFLScience.

Додо були ендеміками острова Маврикій в Індійському океані. Тобто ці птахи мешкали на клаптику суші, що мав площу менш ніж дві тисячі квадратних кілометрів, й не траплялися більше ніде у світі.

Вони вимерли до 1693 року, менш ніж через 100 років після того, як голландці відкрили й колонізували Маврикій у 1598 році. Птах, який зрештою виявився родичем усім відомих голубів, мав зріст близько метра і його знищили щури та свині, яких завезли на острів європейці.

Читати ще: Найстарша гігантська панда вперше сала мамою: вона народила паненят-близнят

Хоча після зникнення унікальних додо минуло лише кілька сотень років, досі було знайдено тільки один повний скелет особини. Його виявив у 1903 році любитель-натураліст і за сумісництвом перукар Етьєн Тіріу біля гори Ле-Пус на острові Маврикій.

Додо довгий час був причиною безлічі суперечок і помилок. Деякі дослідники взагалі заперечували його існування й називали міфічною істотою. Інші приписували майже кожні знайдені рештки птахів новому виду додо. У новому дослідженні команда вчених під керівництвом доктора Ніла Гостлінга з британського університету Саутгемптона вивчила усі доступні документи і дослідження з моменту відкриття додо. Дослідники дійшли висновку, що у світі завжди існував лише один вид цього птаха.

Читати ще: Галапагоські острови і багато унікальних істот, що живуть там, перебувають під загрозою. Яка причина

Плутанина у класифікації додо, які «уособлюють руйнівний потенціал людства», на думку вчених, була спричинена тим, що птахів описували й надавали імена ще до того, як у світі було ухвалено єдині принципи класифікації живих видів.

Водночас популяція додо після відкриття стрімко скорочувалася, а якісних експонатів у колекціях природничої історії залишилось дуже небагато.

Читати ще: В Африці знайшли «дитинча дракона»: нащадки міфічного Уробороса можуть зникнути назавжди

Під час нового дослідження вчені вивчили літературу та музейні експонати від 1598 року й до наших днів, включно з єдиним зразком м'якої тканини додо, що зберігається в Оксфордському музеї.

Результати дослідження остаточно встановили, що на Землі існував лише один вид птаха додо (Raphus cucullatus) із сімейства колумбід (голубиних і горлиць).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus