USD 40.50 40.83
  • USD 40.50 40.83
  • EUR 40.75 40.90
  • PLN 10.00 10.15

«Обурені розтратою бюджету». Громада на Волині ризикує саморозпуститися через конфлікт?

8 Жовтня 2023 13:21
У Мар’янівській громаді вже пів року не відбуваються сесії. Усе – через конфлікт депутатського корпусу та голови селищної ради. Обранці громади ігнорують засідання, адже не згідні з роботою голови, секретаря та керівника фінансового відділу.

Ситуація зайшла у глухий кут, бо ж без сесії робота селищної ради фактично заблокована. Водночас оголосити недовіру голові теж не можуть, адже тоді мають відбутися перевибори, що неможливо в умовах воєнного стану, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Нам сказали: 23 заяви на стіл і розходимося. І до чого ми доведемо громаду?» – сказала депутатка Мар’янівської ТГ Валентина Маціюк.

«23 заяви. Від двадцяти двох обраних депутатів і двадцять третя моя. Я наголошував: якщо ми не зберемося, то варто скласти повноваження, тому що громада не може так жити», – пояснив голова Мар’янівської громади Олег Басалик.

Днями в Мар’янівці відбулася не сесія, а збори. Конфліктна ситуація між депутатським корпусом і головою громади призвела до того, що майже пів року засідання сесій взагалі немає. Через це жодних рішень у громаді за цей час не було ухвалено.

«Сесія в нас відбулася в травні. З тих пір я видав десять розпоряджень про скликання сесії. Видав 12 розпоряджень про проведення постійних комісій. На жаль, я не зміг жодної сесії провести через відсутність кворуму депутатів. Я більш ніж упевнений, що буде досягнуто якийсь компроміс налагодження праці і відновлення роботи селищної ради», – зазначив голова Мар’янівської громади Олег Басалик.

«Жодного разу не зустрівся з нами і не поговорив. Від людей ми чули, що винні депутати, тому що депутати не збираються. Тобто на нас покладалися звинувачення, що ми нічого не робимо. Через це ми прийшли, щоб розказати про причину, через яку, так би мовити, перестали щось робити. Насправді ми не те, щоб нічого не робимо. Ми далі контролюємо і чуємо людей. Ми почули людей, через що сьогодні збори», – зауважила депутатка Олена Сторожук.

Конфліктна ситуація дійшла до критичної точки. Депутати виставили керівнику громади низку претензій. Вони невдоволені роботою не лише голови, але й керівника фінансового відділу.

«Ми не підтримували цей бюджет. Знову звинувачення йшли в нашу сторону… Нам пояснювали зовсім інші цифри, за які ми голосували. Голосуємо за одне, а дивимося: на сайті зовсім інші цифри. Як таке може бути? В нас є конкретні факти… Депутати обурені розтратою бюджетних коштів. Це наші з вами податки, які ми сплачуємо», – обурилася депутатка Наталія Шанковська.

Дорікають депутати і секретарці ради, яка оприлюднює рішення на сайті. Мовляв, вони не відповідають прийнятим й виставлені в позаробочий час. Секретарці навіть оголосили догану. Таку ініціативу голова ветував, але депутати подолали вето шляхом голосування. Щоправда, догану секретарка скасувала в суді. А ще вона не допускає депутатів у Facebook-групу Мар’янівської громади.

Як пояснила секретарка ради Ольга Васюренко, вона не додає до групи в соцмережі депутатів, аби ті не писали погані коментарі. Щодо інших зауважень депутатів відповіла: має докази своєї правоти, зокрема відеозаписи сесій.
На збори запросили першого заступника голови Луцької районної адміністрації Сергія Шкоду. Він розповів, що може статися, якщо знімуть голову або рада розпуститься.

«У воєнний час перевибори заборонені, вибори не можуть відбуватися у зв’язку з воєним станом, зокрема вибори голови. Тобто якщо рада складе повноваження, вона буде розпущена й не працюватиме. Верховна Рада не може призначати вибори, тому до перших виборів місцевих рад громада не буде працювати», – прокоментував Сергій Шкода.

Ситуація складна. Збори тривали до 20:00. Результат зібрання – шляхом голосування присутні виявили бажання, щоб секретарка і керівник фінансового відділу склали повноваження.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Онук діда Показати IP 8 Жовтня 2023 14:17
Шановні депутати. За кожне рішення сесії ви голосуєте персонально і в кінці ставите свій підпис. Голосували за одні цифри а на сайті інші. Ну цирк. То треба було добре читати під чим підписуєтеся Ну й тупі. Але як виділяти і собі і своїм родичам по 2 га то Ви розумні. Пан Басалик оприлюдніть будь ласка на сайті хто з депутатів чи їх родичів отримав по 2 га. Хай народ прочитає і прийдуть до них з вилами, якщо вони не можуть проголосувати за питання простих людей.
Анонім до Онук діда Показати IP 8 Жовтня 2023 15:11
З вилами - ні! Це вже ви перегинаєте палку. Краще з оглоблею. 18

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus