USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.10 41.60
  • PLN 10.25 10.50

Обміління Світязю: біля озера підприємець побудував ставки площею 230 га для поливу лохини

3 Січня 2020 16:16
За фактами неправомірних дій, що могли призвести до обміління Шацьких озер на Волині, розпочато кримінальне провадження, інформує прокуратура Волині.

За процесуального керівництва прокуратури Волинської області Слідче управління Головного управління Національної поліції в області розслідує факти зловживання службовим становищем посадовими особами органів державної влади Волині в інтересах третіх осіб, які могли призвести до різкого падіння рівня води в Шацьких озерах, в тому числі одному з найбільших озер України – Світязі.

З’ясувалося, що посадовці Держекоінспекції, всупереч вимогам Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», не здійснили оцінки впливу, який вчиняє на стан озер незаконна діяльність суб’єктів господарювання.

Одне з таких підприємств побудувало неподалік штучні водні об’єкти на орендованій території площею 230 га без відповідних на це документів та здійснює з них водозабір для поливу саджанців лохини на площі понад 150 га.

При цьому Державна екологічна інспекція у Волинській області також не подала позову до суду задля припинення протиправної діяльності підприємства.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про факт зловживання посадовцями Держекоінспекції службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст. 364 КК України).

У кримінальному провадженні триває досудове розслідування, у ході якого буде надано правову оцінку також діям інших органів влади та суб’єктів господарювання.

Хід розслідування перебуває на особливому контролі керівництва прокуратури Волині.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 32
Анонім Показати IP 3 Січня 2020 17:22
прокуратурва замне як завжди
Отакої... Показати IP 3 Січня 2020 18:05
Туди треба запустити Земснаряд та прочистити джерела які ніколи не чистилися з часів Радянської Влади...Не треба уповати що хтось дощу пошле або сніг випаде,пора працювати.
Іііі до Отакої... Показати IP 4 Січня 2020 12:31
Світязь є озером карстового походження. І нажаль не живиться жодним джерелом. Почитай географію і енциклопедію
123 до Іііі Показати IP 5 Січня 2020 11:31
Все таки джерела там є. Хоча озеро дійсно карстове.
Всезнайко Показати IP 3 Січня 2020 18:11
Про підприємця Гупало йде мова? депутата облради?
Волинянин Показати IP 3 Січня 2020 18:32
А чого тільки Держекоінспекція ? Вони просто в тому числі . А в тому числі і - земельщики як обласного так і районного рівня, дирекція парку, Шацька РДА, районна і селищна рада, сільські ради, меліоводгосп, інспекція держархбудконтролю - то тільки ті, чиї підписи на різного роду дозвільних чи розпорядчих документах. А в другому ешелоні - мовчазні, як ніби води зі Світязя в рот набрали, - правоохоронні і різні там фіскальні органи.А ще різної масті депутати з прокурорами - люди від землі і плуга, які люблять на дачних масивах картоплю і буряки вирощувати. Тут навіть, якщо і заціпить декому, то будьте певні - за результатами отої кримінальної справи вся Волинь вже вголос, не то шо заговорить - закричить ! Чекаємо результату !
Незнайку Показати IP 3 Січня 2020 18:41
Ні, звичайно. При чім тут гупало?
Народна прокуратура Показати IP 3 Січня 2020 19:11
Звичайно, винні геть усі довкола, лише не жадібний підприємець
Нарід... мудрий до Народна прокуратура Показати IP 5 Січня 2020 11:33
Він податки платить... а ви хоч буду собачу построїли?
Йой Показати IP 3 Січня 2020 19:13
То що, не шлюзи винні?
Хозяін Показати IP 3 Січня 2020 19:15
Місцева влада через ЗМІ сся..а всім в вуха,що винувато що завгодно ,тільки не лохинщикі! Там і клімат і кар"ер,і Бог зна що!!! Вони в упор не бачили ті ставки які кожен проізджае мимо!!!! Сволочі паскудні,робили вигляд ,що іх це стосуеться!!!
волинянам Показати IP 3 Січня 2020 19:39
бондара та богдана вуха проглядуються...
Полив Показати IP 3 Січня 2020 19:40
Для поливу 150 га лохини в день влітку потрібно мінімум 2500 тонн води. От і рахуйте
Анонім до Полив Показати IP 3 Січня 2020 21:40
...то два с половиною мільона літрів...2 500 000літрів=2500 тон
Антон до Анонім Показати IP 4 Січня 2020 13:01
Думаю дурню Ви пишете... в шацькому заповіднику постійно висаджують дерева тому якщо б росла не лохина росли б кущі або дерева які ще більше дають випаровування... якщо навіть уявити, що причиною є ставки то по принципу суміжних посудин це могло привести до короткочасного обміління а далі він мав би наповнюватись... а так обміління продовжується... причому не в період активної вегетації рослин...можливо причини комплексні ? Чи ми шукаємо цапа відбувайла?
Анонім до Анонім Показати IP 4 Січня 2020 22:30
в озері Світязь +- 200 мільйонів кубів води.... якщо порахувати вашу математику, що потрібно на лохину (2 500 000літрів в день) а це в кубах 2500 кубів та помножимо на 270днів (без зими) вийде, що їхнє споживання ПО МАКСИМУМУ ЗА РІК 675000кубів... Якщо прочитати попередні матеріали по цій темі цитую експерта "Тобто за місяць може випаруватися до 30 см. Якщо немає достатньої кількості опадів, за літній сезон з території озера може випаруватися до 5 млн кубів води. На сьогодні ж випарувалося 9 млн кубів – наполовину більше." Тобто якщо за цей сезон випарувалося на 4 млн кубів більше ніж зазвичай а лохина може споживати за рік не більше 700 тисяч кубів ... ПИТАННЯ ДЕ ЩЕ ПОДІЛОСЬ 3.3 млн кубів води?????
Арафат Показати IP 3 Січня 2020 20:40
А може скинутись на дельтаплан і гербіцидом ту лошину?
Олег Показати IP 3 Січня 2020 20:44
Бондар причетний до цих проблем екс голова держлісагенції давно треба його посадити
до олега до Олег Показати IP 8 Січня 2020 16:53
ти, олеже, сам не сядь (хоч би в калюжу лохинську)
Полішук Показати IP 3 Січня 2020 20:46
Я думаю, шо треба дружно усім миром вийти на суботник до тих лохинщиків з метою засипати ті ями для поливу ! Тисячі людей з шуфлями ! Але засипати викопані калабані заставити їх самих, а народ проконтролює ! Просто, шуфля в руках народу дуже дієвий аргумент для лохинщика - може раптом спрацювати, м'ягко кажучи, як прохання бути свідомими, а якщо сказати зрозуміліше і доступною їм мовою, то синяк на всю спину, с&аку , дурну голову і загребущі руки лохинщика розміром у шуфлю зразу відновить природню рівновагу в екосистемі шацького поозер'я !
я до Полішук Показати IP 3 Січня 2020 21:17
Це Ви розумієте, як треба діяти свідомій людині. А пан господар Вас зустріне з озброєними "безробітними спортсменами-бандюками". За попередні роки були статті і репортажі про те, як панство йшло клан на клан зі зброєю за ці місця лохини. Ось так само і буде закінчене розслідування кримінального провадження. По факту. Але чомусь не відносно конкретних осіб, ну хоча б одного точно - власника тієї території землі
Цвид Показати IP 3 Січня 2020 20:50
лобіював інтереси Волинської Ягідки прокурор Любомльської і Шацької прокуратури Філімонюк Ігор Андрійович
Дискусія Показати IP 3 Січня 2020 22:01
Журналісти "Сили правди" все чітко розслідували. Молодці. Землі в оренду надавало Управління Дежгеокадастру, договір оренди з Управлінням Держгеокадастру, превірки законності будівництва водойм,охорони земель проводило Управління Держгеокадастру, порушення виявило Управління Держгеокадастру, до Суду зверталось Управління Держгеокадастру, Суд вирішив, що все будівництво і користування землями є законним. Маленькі і великі прокурори на ці речі уваги не звертали. На Світязь їздили, собі земельні ділянки брали, дачі будували. З Бондарем сам обласний прокурор дружбу водив... І при чому тут екологічна інспекція? Хто вирив ставки? І чи забирають вони воду із Світязя? Прокуратура це встановила? Незрозуміло. Хто ж все таки винен - "Волинська ягідка", чи інспекція? А може винен хтось на небі, що дощ не капає? Дибелізм гнилих прокурорів наяву.
до цвида Показати IP 3 Січня 2020 22:51
Це те чудо непотопаєме Філімонюк що працював при всіх владах і після правління Януковича нелюстроване лишилось? Ганьба теперішній владі як він залишиться на посаді
Місцевий Показати IP 4 Січня 2020 00:29
Їздили на Світязь і не бачили ставків над дорогою? Чи не читали виправдальних статтей на замовлення Ягідки? Вони ж самі про ті ставки розказували. Один з них вже не перший рік використовують. Правоохоронці і інспекції наче десь з іншої планети. Читайте люди https://sylapravdy.com/volinska-yagidka-pobuduvala-veletenski-stavki-bez-dozvoliv
Знаю Показати IP 4 Січня 2020 00:42
Я ж писав про це з перших днів. Дойшло через рік??? Невже неясно було де ділася вода ??? До появи плантацій з лохиною все було ок. Тримали народ за лохів не довго? Побачим чи буде результат, які заходи будуть вжиті на весну, як буде поливатися лохина.....
Сталін Показати IP 4 Січня 2020 01:48
Цього прокурора треба повісити перед плантаціею лохин,щоб всі бачили!!!!!
Члєнін до Сталін Показати IP 5 Січня 2020 11:37
Шкода що дальше слів ніхто з вас не піде. Так і будете на дивані повітря портити.
Олександр Показати IP 4 Січня 2020 08:30
Покарати винних встигнемо. На часі припинити відбір води та повернути Світязеві його природні межі.
Василь Показати IP 4 Січня 2020 18:58
Дивно це якось... до меліорації в тих місцях були болота потім було активне осушування, маса меліоративних каналів які і зараз чітко видно на мапах... і це не призводило до висихання Світязя ... потім на тих болотах посадили багато лісів... і це теж не призвело до висихання... а тут паро гектара лохини ставок і світязь сохне ....? Нас не підводять випадково до того що там забагато рослинності яку треба трошки поспилювати? А може забагато стало людей?
Він Показати IP 4 Січня 2020 21:15
Ставки не будують а викопують.Читаю і не знаю чи плакати чи сміятись із виявленої причини обміління. По ідеї Дніпро вже мав би пропасти скільки з нього води на полив береться.
лошара Показати IP 5 Січня 2020 09:48
А комісія з науковців облради була "фейкова" ,коли прокуратура без досліджень виявила винуватця? Для чого за державний кошт виробляли карти,возили,кормили,поїли,платили відрядні і проводили оплату за виконану роботу, коли все це коту під хвіст?Хто за це відповість?Ви до сих пір не встановили, хто вигортав пісок з оз.Світязь, а хочете прикрити те що вам не під силу.Спочатку думайте перед тим як давати такі повідомлення.Ми-не лошари.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus