USD 40.50 40.80
  • USD 40.50 40.80
  • EUR 40.60 40.85
  • PLN 10.00 10.15

Обертання внутрішнього ядра Землі сповільнилося: чим це загрожує

15 Червня 2024 00:38
Учені з Університету Південної Каліфорнії довели, що внутрішнє ядро ​​Землі сповільнюється відносно поверхні планети.

Про це йдеться в новому дослідженні, опублікованому в Nature, пише ТСН.

«Коли я вперше побачив сейсмограми, які свідчили про цю зміну, то був спантеличений. Але коли ми виявили ще два десятки спостережень, що свідчать про ту ж закономірність, результат був неминучим. Внутрішнє ядро ​​сповільнилося вперше за багато десятиліть», – сказав декан кафедри наук про Землю в Коледжі літератури, мистецтв та наук Університету Південної Каліфорнії Джон Відейл.

Він запевнив, що саме його дослідження дає «найбільш переконливе рішення».

Вважають, що внутрішнє ядро ​​розвертається і рухається назад відносно поверхні планети через те, що обертається трохи повільніше, ніж мантія Землі, вперше приблизно за 40 років. Вчені порівняли цю швидкість зі швидкістю останніх десятиліть, і отримали результати – ядро ​​сповільнюється.

Читати ще: Внутрішнє ядро Землі почало обертатися в інший бік, – вчені

Внутрішнє ядро ​​є твердою залізо-нікелевою сферою, оточеною рідким залізо-нікелевим зовнішнім ядром. Його розміри можна порівняти з Місяцем, воно розташоване на глибині близько 5000 км під поверхнею планети. Щоб створити візуалізацію руху внутрішнього ядра, вчені використовують сейсмічні хвилі землетрусів.
Під час дослідження фахівці використали сейсмічні хвилі 21 землетрусу навколо Південних Сандвічевих островів, що відбулися в період з 1991 до 2023 року. Вони також використали дані подвійних радянських ядерних випробувань у період з 1971 до 1974 року та повторних випробувань США і Франції, отриманих з інших досліджень внутрішнього ядра.

Відейл сказав, що уповільнення швидкості внутрішнього ядра було спричинене збовтуванням рідкого залізного ядра, яке генерує магнітне поле Землі, а також гравітаційними силами зі щільних ділянок вищої кам'янистої мантії.

На думку вчених, уповільнення обертання внутрішнього ядра може змінити тривалість дня на долі секунди.

Раніше вчені заявили про те, що ядро ​​Землі зміщується кожні вісім років. Зміщення, мабуть, спричинені тим, що ядро ​​нещільно прилягає до мантії планети.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus