USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.10 41.45
  • PLN 10.40 10.55

У Луцькій громаді – близько 700 безпритульних тварин. Як пропонують зменшити їхню кількість

Сьогодні 16:25
На території Луцької громади протягом наступних трьох років діятиме програма регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами. За попередніми підрахунками, нині в громаді їх близько 700.

Проєкт Програми регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами на 2025–2027 роки розглянули 14 серпня на виконкомі Луцької міської ради.

Загальний бюджет програми – 74 250 тис. грн, із яких 69 285 тис. грн – кошти бюджету громади.

Основна мета програми – зменшення кількості безпритульних тварин Луцької громади на основі гуманного та відповідального ставлення до них, масова реєстрація домашніх тварин, адопція безпритульних тварин, забезпечення громадського контролю за дотриманням правил утримання домашніх тварин, вживання заходів щодо захисту тварин, створення безпечних і комфортних умов життя людей та співіснування людей, котів і собак громади.

Читати ще: «Я за відповідальне ставлення до тварин»: як під час війни працює КП «Ласка» у Луцьку

За орієнтовними підрахунками, популяція безпритульних тварин у Луцькій громаді більш менш стала та складає приблизно 720 тварин, серед яких у 2020 році було 34% стерилізованих, у 2021 році – 55%. У 2022 році такий підрахунок не проводили.

Реалізація Програми повинна здійснюватися виключно гуманними методами, що виключають жорстоке поводження з тваринами.

За основу регулювання чисельності безпритульних тварин прийнято:

- пріоритетним напрямом є метод «відлов-вакцинація-біостерилізація-адопція або повернення тварин у ареал попереднього перебування» з пріоритетом на біостерилізацію у котів та адопцію (прилаштування) у собак;

- відлов будь-якими незабороненими засобами і методами з дотриманням принципів гуманного ставлення до тварин, уникаючи жорстокого поводження з тваринами, та повернення безпритульних тварин у ареал попереднього перебування здійснюють працівники КП «Ласка», опікуни тварин, мешканці або представники зоозахисних та громадських організацій;

- безпритульні тварини, доставлені у КП «Ласка», повинні бути оглянуті ветеринаром та отримати комплекс процедур (вакцинація від сказу, біостерилізація, ідентифікація), а також зареєстровані в єдиній електронній базі даних тварин. Лише після комплексу процедур вони можуть бути прилаштовані або повернені до місця відлову;

Читати ще: В Україні створили державний реєстр домашніх тварин

- відлову підлягають усі без винятку безпритульні собаки.

Усі відловлені безпритульні тварини утримуються щонайменше протягом семи днів у карантині, в обов’язковому порядку проходять біостерилізацію, дегельмінтизацію, вакцинацію проти сказу, обробляються проти кліщів, бліх, гельмінтів, кліпсуються вушною номерною кліпсою, чіпуються внутрішнім електронним транспондером і вносяться до єдиної електронної бази даних тварин. Біостерилізація з післяопераційною перетримкою, вакцинація та профілактичні обробки безпритульних тварин проводяться на базі КП «Ласка».

Працівники КП «Ласка» здійснюють відлов безпритульних тварин не лише на адміністративній території Луцької громади. Дозволено відлов тварин в інших містах України за умови сплати послуг КП «Ласка» та складання відповідної угоди з територіальним органом влади. Обов’язкове повернення усіх відловлених тварин після проведення необхідних ветеринарних процедур у ареал попереднього перебування.

Перелік заходів і завдань програми:

- послуги з відлову та повернення на місце відлову безпритульних тварин, кастрація та стерилізація безпритульних тварин; вакцинація безпритульних тварин; збір решток мертвих тварин на вулицях та автодорогах міста;

- витрати на комунальні послуги;

- придбання автомобіля для відлову тварин;

- капітальний ремонт приміщень;

- впровадження інформаційно-просвітницької компанії для інформування місцевої громади щодо гуманного ставлення та необхідності стерилізації домашніх тварин.

Члени виконкому підтримали проєкт рішення. Далі програму винесуть на розгляд сесії міськради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP Сьогодні 16:53
Коли вже до вас дійде, що не можна відловлених повертати туди, звідки забрали?
Лучанин Показати IP Сьогодні 17:11
Я покинув роботу,щоб водити і забирати дітей зі школи і гуртків через бродячих собак .......Відродження,Там там експрес...... Влада не реагує зовсім,собаки агресивні,не раз кидались на діток Луцьк для собак,а не для дітей,на жаль...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus