USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Новий український правопис обов’язковий до застосування: рішення Верховного суду

30 Травня 2024 23:25
Верховний суд підтвердив чинність і обов’язковість застосування українського правопису, який було схвалено у 2019 році.

Про це повідомляє пресслужба Уповноваженого із захисту державної мови, передає Укрінформ.

«Український правопис, чинну редакцію якого було затверджено постановою Кабінету Міністрів України 22 травня 2019 року, успішно подолав чергову спробу послаблення позицій державної мови. Захистивши його, ми зміцнюємо основу основ національної ідентичності», – сказав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Він нагадав, що в січні 2021 року Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною та скасував постанову Кабміну про запровадження нового українського правопису.

«Як Уповноважений із захисту державної мови я відстоював непохитність аргументів Уряду і в апеляційному, і у Верховному суді. Вони довели чинність та обов'язковість застосування українського правопису», – сказав мовний омбудсмен.

Так, Кремінь наполягає на необхідності масштабного використання чинного правопису в усіх сферах суспільного життя. Він нагадав, що вже минув п'ятирічний перехідний період, протягом якого діяли і старі, і нові його норми.

«Ми вимагаємо використовувати правопис повсюдно, але водночас наполягаємо на тому, щоб Міністерство освіти і науки України посилило своє відповідальне лідерство та спонукало до виконання дорожньої карти», – наголосив Кремінь.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
хіба Показати IP 31 Травня 2024 07:57
Для лемків і канадійських бабусь.
А до хіба Показати IP 31 Травня 2024 08:53
За це хтось отримав гроші з бюджету.... Мда....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus