USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.60 10.77

Новий штам віспи змінюється швидше, ніж очікувалося: чим це загрожує

Сьогодні 00:32
Науковці, які досліджують новий штам віспи, що поширився з Демократичної Республіки Конго, наголошують, що вірус змінюється швидше, ніж очікувалося. Здебільшого це відбувається в тих регіонах, де фахівцям не вистачає фінансування та обладнання для його нормального відстеження.

Про це пише Reuters.

За словами вчених з Африки, Європи та США, це означає, що є багато невідомих фактів про сам вірус, його тяжкість та способи передачі, які ускладнюють реагування.

У виданні наголосили, що вірус Мрох, раніше відомий як мавпяча віспа, був проблемою громадської охорони здоров’я в деяких частинах Африки з 1970 року, проте не отримував достатньої уваги на глобальному рівні, поки не набув міжнародного поширення у 2022 році. Це змусило Всесвітню організацію охорони здоров’я повідомити про надзвичайну ситуацію у сфері охорони здоров’я.

Новий штам вірусу, відомий як клад Ib, вкотре привернув увагу світової спільноти після того, як ВООЗ оголосила нову надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров’я.

Читати ще: Дослідники встановили походження вірусу мавпячої віспи

«Штам є мутованою версією кладу I, форми віспи, що поширюється через контакт з інфікованими тваринами, яка була ендемічною в Конго протягом десятиліть. Віспа зазвичай викликає симптоми, схожі на грип, і гнійні ураження, які можуть призвести до летального результату», – пояснили у матеріалі.

За інформацією ВООЗ, цьогоріч в Конго було зареєстровано понад 18 тисяч випадків підозри на віспу класів I і Ib і 615 смертей. Протягом останнього місяця у чотирьох країнах Африки зафіксували 222 підтверджених випадки хвороби на вірус класу Ib, а також по одному випадку у Швеції та Таїланді у людей, які раніше подорожували до Африки.

«Мене турбує, що в Африці ми працюємо наосліп», – наголосив експерт з інфекційних захворювань Діміє Огойна, який очолює комітет ВООЗ з надзвичайних ситуацій, пов’язаних з епідемією натуральної віспи.

Вперше фахівець почав переживати щодо потенційної передачі віспи статевим шляхом у 2017 році.

«Ми не дуже добре розуміємо наш спалах, і якщо ми не будемо розуміти наш спалах дуже добре, нам буде важко вирішити проблему з точки зору динаміки передачі, тяжкості захворювання, факторів ризику захворювання. І мене турбує той факт, що вірус, схоже, мутує і виробляє нові штами», – підкреслив Огойна.

Читати ще: Дослідники встановили походження вірусу мавпячої віспи

Експерт додав, що кладу IIb в Нігерії знадобилося п’ять або більше років, аби еволюціонувати і стати достатньо поширеним серед людей, що призвело до глобального спалаху в 2022 році. Клад Ib зробив те ж саме менш ніж за рік.

Як інформували, в Європі було виявлено перший випадок зараження віспою мавп. Інфікування новим штамом вірусу віспи було підтверджено у Швеції.

«Поява випадку на європейському континенті може призвести до швидкого міжнародного поширення віспи. Випадок у Швеції, швидше за все, означає десятки невиявлених випадків у Європі», – наголосив експерт з питань громадського здоров’я і професор Джорджтаунського університету у Вашингтоні Лоуренс Гостін.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus