USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.46 10.64

Новий глава Нацбанку пообіцяв США припинити друкувати гривню наступного року

27 Листопада 2022 10:07
Національний банк пообіцяв американському посольству з 2023 року повністю згорнути емісію гривні для покриття дефіциту держбюджету, яку Україна розгорнула з початку повномасштабного вторгнення РФ.

Про це 26 листопада повідомляє пресслужба НБУ за підсумками офіційної зустрічі голови Нацбанку Андрія Пишного та його заступника Сергія Ніколайчука з надзвичайним та повноважним послом США в Україні Бріджіт Брінк та радником з економічних питань посольства США в Україні Хезер Гезерт.

З 24 лютого по 25 листопада 2022 року друкарський верстат Нацбанку, згідно з офіційною статистикою, надрукував уже 364,4 млрд грн. На цю суму регулятор безпосередньо викупив ОВДП (облігації внутрішньої держпозики) Мінфіну, що до війни йому було заборонено. Ця форма емісії спровокувала знецінення гривні та зростання інфляції, яка у жовтні досягла 26,6%, і за підсумками року може перевищити 30%, пише Аntikor.

Друк гривні НБУ – вимушений захід. З одного боку уряду потрібно регулярно перекривати величезний дефіцит держбюджету, а з іншого – банки відмовляються купувати ОВДП Мінфіну через низькі ставки.

До приходу Андрія Пишного в Нацбанк ставки щодо гривневих держоблігацій трималися до 16% річних. А після його появи, трохи більше місяця тому, піднялися до 19,5%. На ринку очікують підвищення 20-21% річних. Це не дуже добре для держбюджету, адже владі доведеться більше платити за держборгом, але НБУ може скоротити свої покупки ОВДП (переклавши їхню частину на банки), а отже й емісію гривні.

Саме це і пообіцяв Пишний на зустрічі з американцями – спочатку скоротити емісію гривні до кінця 2022 року, та повністю її згорнути з початку 2023-го.

«Бюджет 2023 року не передбачає емісійне фінансування. Сьогодні ми говоримо про якісний перезапуск внутрішнього боргового ринку та максимальне використання його ресурсів», – заявив Пишний.

Швидше за все, це означає, що Нацбанк продовжить підвищувати ставки по ОВДП, а потім підштовхуватиме фінустанови до їхньої купівлі. Банки з іноземним капіталом вже почали дуже наполегливо переконувати це робити.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 27 Листопада 2022 12:39
"надрукуємо більше грошей щоб всі стали багатшими!!!". тут вже нічого не допоможе...
Анонім до Анонім Показати IP 28 Листопада 2022 09:34
Друк грошей це в першу чергу грабунок нижніх верств населення які і так заледве зводять кінці в тепер тупо добивають.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus