USD 41.20 41.60
  • USD 41.20 41.60
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.60 10.75

Новий 2022-й рік першою зустріне Республіка Кірібаті: як готуються до святкування у світі й Україні

31 Грудня 2021 11:56
У ніч на 1 січня Україна зустрічатиме Новий 2022-й рік, водночас у деяких країнах він настане задовго до нас чи значно пізніше. Так, першим прийде в Республіку Кірібаті на островах Лайн у Тихому океані, останніми зустрічатимуть у державі Самоа, а деякі країни його і зовсім не відзначають.

Другий рік поспіль найбільш очікуване свято проходитиме в умовах пандемії і карантинних обмежень, які багато держав ще й посилили у цей період, пише Обозреватель.

Республіка Кірібаті поділена на три часові пояси, тому виходить, що в найбільш східній її частині Новий рік зустрічають першими на Землі. За київським часом це відбудеться 31 грудня о 12:00.

І вже через 12 годин після початку 2022 року на островах Кірібаті – в Україні. Одночасно з нами свято відзначають Греція, Туреччина, Ізраїль, Румунія і Фінляндія.

До Центральної та Західної Європи Новий рік дійде вже через годину, а до Великобританії та Португалії – через дві години після Києва.
Наступні в послідовності – Північна і Південна Америки. Так, о 4:00 1 січня за київським часом Новий рік почнеться в Бразилії, а о 5:30 – у Канаді (на найбільш східному острові Ньюфаундленд).

У Вашингтоні, Нью-Йорку і Оттаві 2022 рік настане о 7:00 за Києвом, а в останню чергу – о 13:00 1 січня за київським часом – він почнеться у державі Самоа.

8 країн, які не святкують Новий рік 1 січня

Новий рік в Ізраїлі називається Рош га-Шана і святкується за місячним календарем наприкінці вересня – на початку жовтня. 1 січня в країні є звичайним робочим днем.

У Саудівській Аравії святкування Нового року 1 січня заборонено законом. Поліція «Аль Мутава» стежить, щоб у продажу не було новорічної атрибутики, а на вулицях не проводили будь-яких заходів. Держава суворо дотримується релігійних розпоряджень і святкує Новий рік у день весняного рівнодення 21 березня.

У Китаї 1 січня визнано офіційним державним святом, але відзначають Новий рік в іншу дату – другого молодика після дня зимового сонцестояння, тобто в січні або лютому. Зазвичай, тоді проходять масові фестивалі з феєрверками, святом ліхтарів і сімейними застіллями.

Іран використовує перський календар, згідно з яким Новий рік настає 22 березня, у свято Новруз. Так само його відзначають в Афганістані, Азербайджані, Албанії, Казахстані, Киргизії, Македонії, Таджикистані, Туреччині та Узбекистані.

У Республіці Бангладеш святкують Бенгальський Новий рік, який є національним святом і настає 14 квітня. Цього дня у парках країни відбуваються різні концерти і культурні заходи.

Через розмаїття культур і традицій в Індії Новий рік відзначають у різний час. Офіційно свято встановлено на 22 березня, проте у штаті Керала його святкують 13 квітня, а на півдні країни – в середині осені.

Новий рік у В’єтнамі Тет – святкують за місячним календарем, у перший день першого місяця, – найчастіше він збігається з китайським. Це найбільше і найулюбленіше свято в країні, яке можна відзначати весь тиждень.

Хоча 1 січня у Південній Кореї є офіційним вихідним, важливішим святом тут вважають Соллаль – Корейський Новий рік, який відзначають у перший день місячно-сонячного календаря (зазвичай це початок лютого). Його прийнято вважати сімейним святом, під час якого корейці вбираються в національний одяг, їдять традиційну їжу, зустрічають новорічне сонце на березі моря і шанують пам’ять предків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus