USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.70

Нові герої: хто з українців під час війни став популярнішим у соцмережах

20 Березня 2022 23:13
Поки тревел- та б’юті-блогери переорієнтуються на новий контент, у топ зірок соцмереж виходять політики, військові експерти та зірки шоубізнесу з активною громадянською позицією, пише НВ.

Нещодавно інтернет облетіла несподівана звістка: президент Володимир Зеленський обігнав по популярності в Instagram відомого репера та зірку соцмереж Каньє Веста. Тепер за життям і виступами українського лідера, який ще восени мав близько 9 млн підписників, стежать 16 млн. І це на 300 тис. підписників більше, ніж у американського репера.

За три тижні протистояння російському вторгненню Україна отримала нових лідерів думок – інфлуенсерів військового часу, чиї короткі відео про перебіг подій тепер, затамувавши подих, очікує вся країна. Один з них – радник очільника Офісу президента Олексій Арестович, який прославився серед української аудиторії заспокійливими коментарями щодо поточної ситуації на фронті.

Читати ще: Військові РФ зможуть вести активні бої ще два-три тижні, – Арестович про те, як закінчиться війна. Інтерв’ю

За останній місяць його аудиторія у Facebook зросла втричі: якщо восени йшлося про 200 тис. прихильників, то зараз їх кількість наближається до 600 тис. Ще більшої популярності Арестович набув в Instagram, де тепер його свіжі знімки збирають по 150 тис. вподобань на противагу лише 400 лайкам місяць тому.

Ще одна зірка, яка піднялася на олімп соцмереж, – голова Миколаївської ОДА Віталій Кім. Через від'їзд прессекретаря на початку війни він був вимушений сам звітувати перед співгромадянами за допомогою коротких відео в мессенджері Telegram. Сьогодні особистий Telegram-канал Кіма має більше 750 тис. підписників, а у соцмережі TikTok, якою здебільшого користується молодіжна аудиторія, його оптимістичні промови набирають по 50 млн згадувань.

А от в Instagram Кіму поки хизуватися нічим: миколаївський очільник наростив там аудиторію лише у 70 тис. користувачів.

Читати ще: Кім подарував миколаївським патрульним кабріолет BMW зі встановленим кулеметом

«Хоча всі ці персоналії наразі в абсолютній кількості підписників Instagram не є лідерами, вони мають найбільший темп їх приросту», – підкреслює Віра Сливінська, керівниця з міжнародного розвитку бізнесу AIR Media-Tech. За даними її компанії, тільки Арестович за останній час збільшив аудиторію на 85%, Кім – на 62%, голова Мінцифри Михайло Федоров – на 53%, а Володимир Зеленський – на 41%.

Окрім суто політичних акаунтів, каже Сливінська, відчутно зростають у соцмережах і суспільні діячі з активною громадянською позицією. Гарний приклад – лідер гурту «Бумбокс» Андрій Хливнюк, який з першого дня війни вступив до територіальної оборони Києва й тепер розповідає про свої військові будні в Instagram.

Читати ще: «А ми тую червону калину підіймемо»: лідер «Бумбоксу», який вступив у тероборону, заспівав у центрі Києва

Як і в Хливнюка, на 17% на цій платформі зросла аудиторія тревел-блогера Антона Птушкіна та на 42% – у київського ресторатора Міші Кацуріна. Птушкін записав кілька емоційних відео на підтримку України, які стали вірусними в мережі. А Кацурін бореться із російською пропагандою, дає багато інтерв'ю іноземним ЗМІ, розповідаючи про те, як його його рідний батько в РФ не вірить, що його дітей бомблять. Кацурін навіть створив проєкт «Папа, поверь», щоб допомогати людям правильно пояснювати реальні події, які відбуваються в Україні, своїм родичам з Росії.

Читати ще: «У вас забирали дім?» Антон Птушкін розповів про те, де був вісім років, і про «фашизм» в Україні

«Сьогодні ті інстаграмери, які активно і коректно висвітлюють ситуацію, діляться резонуючими переживаннями, надають конкретні поради (як діяти під час повітряної тривоги або перетину кордону), матимуть можливість отримати великі аудиторії з високим рівнем довіри, – пояснює Сливінська. – Вже потім вони зможуть конвертувати їх у бізнес і дохід».

Також експерти очікують зниження уваги українських користувачів до сторінок російських зірок і ще більшу переорієнтацію ринку на україномовний контент.

Читати ще: Російські блогери та зірки в істерії «хоронять» Instagram, але і далі не згадують про війну

«Відбудеться еволюційний процес блогерів, – пояснює тренди соцмереж Максим Саваневський, керівний партнер української комунікаційної агенції PlusOne. – Сьогодні усі фешн-, тревел-, лайфстайл-, б’юті- та фуд-блогери змінюють кваліфікацію та роблять більш актуальний у військові часи контент».

Але він впевнений: все це – тимчасове явище. Така сама ситуація була й під час Революції гідності у 2014 році, коли весь ТОП-10 найпопулярніших користувачів в українському сегменті Facebook був пов’язаний із суспільно-політичною тематикою.

«Зараз знову є запит на таку інформацію, з’являться нові зірки, але далі ці люди найчастіше залишаться в політиці, – підводить підсумки Саваневський. – А от блогери, які зараз проявлять яскраву патріотичну позицію, точно за підсумками всього отримають сильнішу аудиторію завдяки емоційній прив’язці».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 20 Березня 2022 23:34
наші герої - Збройні Сили України, а не якісь там піздоболи

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus