USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Норвегія, Ірландія та Іспанія заявили, що визнають Палестинську державу

22 Травня 2024 10:52
Іспанія та Ірландія слідом за Норвегією оголосили у середу, що визнають Палестинську державу – крок, який очікувано викличе жорстку негативну реакцію Ізраїлю.

Про це повідомляє Європейська правда.

Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре обґрунтовує це рішення тим, що Палестинська держава абсолютно необхідна для встановлення миру на Близькому Сході.

«Визнавши Палестину, ми зможемо більш рішуче заохочувати інші країни підтримувати побудову Палестинської держави, і ми зможемо притягнути Палестинську державу до відповідальності», – каже Стьоре.

Про рішення Іспанії оголосив прем’єр-міністр Педро Санчес. Він підкреслив, що це визнання не є образою ні Ізраїлю, ні єврейського народу.

«Я хочу прояснити одну річ: це визнання не спрямоване проти когось, воно не спрямоване проти народу Ізраїлю, народу, який ми цінуємо. І тим більше воно не спрямоване проти євреїв, чудового народу, історія якого пов’язана з Іспанією», – оголосив Санчес у парламенті, якого цитує видання El Pais.

Прем’єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс заявив, що його країна визнає Палестину, тому що «ми віримо в свободу і справедливість як фундаментальні принципи міжнародного права».

«Це заява про однозначну підтримку рішення про створення двох держав, єдиного надійного шляху до миру та безпеки для Ізраїлю, Палестини та їхніх народів», – заявив Гарріс, якого цитує RTE.

Рішення Норвегії, Іспанії та Ірландії про визнання Палестинської держави набудуть чинності 28 травня.

Ірландія, Норвегія та Іспанія тепер приєдналися до 143 держав-членів ООН зі 193 загалом, які визнають Палестинську державу.

Читати ще: Спікер Джонсон представив окремі плани допомоги США для України, Ізраїлю та Тайваню

Ізраїль одразу відреагував на це і відкликав своїх послів з Ірландії та Норвегії для «термінових консультацій» у середу.

«Я доручив негайно відкликати послів Ізраїлю в Ірландії та Норвегії для консультацій у зв’язку з рішенням цих країн визнати Палестинську державу.

Я посилаю Ірландії та Норвегії чіткий і недвозначний сигнал: Ізраїль не буде мовчати перед обличчям тих, хто підриває його суверенітет і загрожує його безпеці», – заявив міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац у своїй заяві.

«Ірландсько-норвезьке безумство нас не зупиняє; ми сповнені рішучості досягти наших цілей: відновити безпеку наших громадян, ліквідувати ХАМАС і повернути заручників додому. Немає більш справедливих цілей, ніж ці», – заявив міністр.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 22 Травня 2024 11:31
Це мудро

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus