USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.40 41.70
  • PLN 10.56 10.67

Нобелівський тиждень стартував: оголосили переможців премії у медицині й фізіології

7 Жовтня 2024 23:47
У понеділок, 7 жовтня, Нобелівський комітет оголосив лауреатів щорічної премії з медицини й фізіології. Ними стали науковці Віктор Амброс та Гері Равкан за відкриття мікроРНК та її роль у посттранскрипційній регуляції генів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на пресслужбу Фонду Нобеля.

Інформацію, що зберігається в наших хромосомах, можна порівняти з інструкцією для всіх клітин нашого тіла. Кожна клітина містить однакові хромосоми, а тому містить точно такий же набір генів і точно такий же набір інструкцій. Проте різні типи клітин, такі як м’язові та нервові клітини, мають дуже різні характеристики.

Виникає питання про те, як саме виникають ці відмінності. Відповідь полягає в генній регуляції, яка дозволяє кожній клітині вибирати лише відповідні інструкції. Це гарантує, що в кожному типі клітин активний лише правильний набір генів.

Віктор Амброс та Гері Равкан цікавилися тим, як розвиваються різні типи клітин. Вони виявили мікроРНК, новий клас крихітних молекул РНК, які відіграють вирішальну роль у регуляції генів.

Читати ще: Вперше в історії. Екіпаж комерційної місії SpaceX вийшов у відкритий космос

Їхнє новаторське відкриття виявило абсолютно новий принцип регуляції генів, який виявився важливим для багатоклітинних організмів, включаючи людину. Зараз відомо, що геном людини кодує понад тисячу мікроРНК.

Відкриття науковців показало абсолютно новий вимір регуляції генів. МікроРНК виявилися фундаментально важливими для розвитку та функціонування організмів.

Зазначимо, що Нобелівська премія з фізіології та медицини є вищою нагородою за наукові досягнення в цій галузі, яку щорічно присуджує Шведська королівська академія наук у Стокгольмі. У 2023 році нагороду отримали вчена з Угорщини Каталін Каріко та доктор філософії зі США Дрю Вайсман. Премію їм присудили за сприяння у створенні вакцин Moderna та BioNTech/Pfizer проти коронавірусу.

Нобелівський тиждень-2024

Нагадаємо, що 7 жовтня стартував Нобелівський тиждень, під час якого стануть відомі лауреати цієї престижної премії за 2024 рік. Премію присуджують щорічно з 1901 року за видатні заслуги у галузі фізики, хімії, фізіології та медицини, літератури та діяльності за збереження миру. Також з 1969 року присуджують премію Шведського центрального банку з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля.

Нобелівська премія заснована згідно із заповітом шведського підприємця, винахідника динаміту та філантропа Альфреда Бернарда Нобеля. Весь свій статок (близько 31,5 млн шведських крон) він призначив на фінансування міжнародної премії.

Згідно з його волею, річний прибуток від цієї спадщини має ділитися між особами, які попереднього року найбільше прислужилися людству в різних галузях діяльності. Цьогоріч розмір винагороди встановлено на рівні 11 мільйонів шведських крон.

Графік оголошення лауреатів

Лауреатів Нобелівської премії-2024 визначать з 7 по 14 жовтня, а саме:

7 жовтня – фізіологія й медицина,

8 жовтня – фізика,

9 жовтня – хімія,

10 жовтня – література,

11 жовтня – мир,

14 жовтня – премія Шведського центрального банку з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus