USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.25 41.60
  • PLN 10.45 10.62

Нобелівську премію миру отримала японська організація Nihon Hidankyo

Сьогодні 20:11
Цьогорічну нобелівську премію миру отримала японська організація Nihon Hidankyo.

Про цеповідомив Нобелівський комітет, передає Бабель.

Це рух людей, які пережили атаку атомними бомбами на японські міста Хіросіму та Нагасакі. Їм присудили премію миру за зусилля, спрямовані на створення світу, вільного від ядерної зброї, і за демонстрацію через показання свідків того, що ядерну зброю більше ніколи не можна використовувати.

Після атаки атомних бомб у серпні 1945 року виник глобальний рух, учасники якого невпинно працювали, щоб підвищити обізнаність про катастрофічні гуманітарні наслідки використання ядерної зброї. Поступово виникла потужна міжнародна норма, яка стигматизувала використання ядерної зброї як морально неприйнятне. Ця норма отримала назву «ядерного табу».

Свідчення Хібакуша – тих, хто вижив у Хіросімі та Нагасакі, – є унікальним у цьому ширшому контексті.

Читати ще: Нобелівський тиждень стартував: оголосили переможців премії у медицині й фізіології

Ці історичні свідки допомогли створити та консолідувати широку опозицію проти ядерної зброї в усьому світі, спираючись на особисті історії, створюючи освітні кампанії на основі власного досвіду та видаючи термінові застереження проти поширення та використання ядерної зброї. Хібакуша допомагає описати невимовне, подумати про немислиме та якось усвідомити незбагненний біль і страждання, спричинені ядерною зброєю.

Проте Норвезький Нобелівський комітет хоче визнати один обнадійливий факт: за майже 80 років жодну ядерну зброю не використовували у війні. Надзвичайні зусилля Nihon Hidankyo та інших представників Хібакуша зробили великий внесок у встановлення ядерного табу. Тому непокоїть те, що сьогодні це табу проти використання ядерної зброї – під тиском.

Читати ще: Нобелівську премію з хімії вручили за обчислювальний дизайн білка та передбачення його структури

Ядерні держави модернізують і вдосконалюють свої арсенали; нові країни, схоже, готуються отримати ядерну зброю; звучать погрози використати ядерну зброю у війнах, що тривають. У цей момент історії людства варто нагадати собі, що таке ядерна зброя: вона найбільш руйнівна, яку коли-небудь бачив світ.

Наступного року виповнюється 80 років з моменту вибуху двох американських атомних бомб, які вбили приблизно 120 000 жителів Хіросіми та Нагасакі. Приблизно стільки ж померли від опіків і радіаційних травм протягом наступних місяців та років. Сучасна ядерна зброя має набагато більшу руйнівну силу. Вона може вбити мільйони людей і катастрофічно вплинути на клімат. Ядерна війна може знищити нашу цивілізацію.

Читати ще: Нобелівську премію з фізики вручили за відкриття, що дозволяють машинне навчання за допомогою штучних нейронних мереж

Долі тих, хто вижив у пеклі Хіросіми та Нагасакі, довго приховували й нехтували. У 1956 році місцеві асоціації Хібакуша разом із жертвами випробувань ядерної зброї в Тихому океані сформували Японську конфедерацію організацій постраждалих від атомних і водних бомб. Цю назву було скорочено японською мовою до Nihon Hidankyo. Вона стала найбільшою та найвпливовішою організацією Хібакуша в Японії.

Основою бачення Альфреда Нобеля була віра в те, що віддані люди можуть змінити ситуацію. Присуджуючи цьогорічну Нобелівську премію миру Ніхону Хіданкьо, Норвезький Нобелівський комітет бажає вшанувати всіх тих, хто вижив, тих, хто незважаючи на фізичні страждання та болісні спогади, вирішив використати свій досвід, щоб плекати надію та залучення до миру.

Читати ще: Нобелівську премію з літератури вручили південнокорейській письменниці Хан Канг

Nihon Hidankyo надала тисячі свідчень очевидців, випустила резолюції та публічні заклики, а також щорічно відправляла делегації до Організації Об’єднаних Націй та різноманітних мирних конференцій, щоб нагадати світу про нагальну потребу в ядерному роззброєнні.

Рішення присудити Нобелівську премію миру за 2024 рік Nihon Hidankyo надійно закріплено в заповіті Альфреда Нобеля. Цього року премія приєднується до видатного списку Премій миру, які Комітет раніше присуджував борцям за ядерне роззброєння та контроль над озброєннями.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
123 Показати IP Сьогодні 21:37
Волинь вітає !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus