USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Німеччина не виділятиме додаткових коштів на допомогу Україні, – ЗМІ

Сьогодні 15:58
Поточне бюджетне планування федерального уряду Німеччини не передбачає виділення нових коштів на підтримку України, в опозиції кажуть про замороження фінансової, а відтак і військової підтримки Києва.

Про це, як пише Європейська правда, йдеться у матеріалі Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Додаткові заявки від Міністерства оборони Німеччини щодо військової допомоги Україні більше не будуть затверджувати на вимогу канцлера Олафа Шольца, хоча вже схвалені матеріали в більшості випадків продовжують постачати.

Причиною цього є заходи жорсткої економії з боку канцелярії та міністерства фінансів. Відповідне прохання міністр фінансів Крістіан Лінднер передав у листі до міністра оборони Бориса Пісторіуса 5 серпня.

Читати ще: В ЄС погодили використання 90% доходів від заморожених активів РФ на допомогу Києву, – Шольц

Видання зазначає, що заборона вже діє, і ситуація для України також може незабаром погіршитися, оскільки заплановану військову підтримку збираються скоротити майже вдвічі наступного року, а потім зменшити до менш ніж десятої частини від нинішньої суми у 2027 році.

З точки зору Міністерства фінансів, однак, все має інакший вигляд. Лист Лінднера від 5 серпня, який є в розпорядженні FAS, показує, що він не очікує раптового скорочення коштів для України. Щоправда, гроші тепер надходитимуть не з федерального бюджету, а із заморожених активів російського центрального банку.

Союзники України конфіскували близько 300 мільярдів доларів після масштабної атаки РФ, і країни G7 на своєму саміті в Італії вирішили використати надходження від цих грошей для фінансування 50-мільярдного кредиту для Києва. Тепер Лінднер очікує, що Україна використає ці гроші для покриття значної частини своїх військових потреб.

Якби це сталося, німецькі гроші певний час не були б потрібні. Однак рішення країн G7 ще далеке від реалізації і є юридично суперечливим. Тривають міжнародні переговори, і ніхто в жодному з федеральних відомств, з якими спілкувалася FAS, не знає, скільки місяців мине, перш ніж кошти нарешті надійдуть.

Один із співрозмовників у німецькому уряді сказав, що досягнуто тієї межі, за якою Німеччина більше не може давати Україні жодних обіцянок. Це стало б виконанням передвиборчої вимоги «Альтернативи для Німеччини», партії «подруги Путіна» Сари Вагенкнехт та голови саксонського ХДС Міхаеля Кречмера якнайшвидше припинити підтримку України зброєю.

Це підтверджують і в бюджетному комітеті Бундестагу: наразі «нові замовлення для України не розміщують, оскільки їх більше не фінансують». З ним погоджується бюджетний політик від опозиційного ХДС Інґо Ґедехенс: «З дня на день Олаф Шольц і його коаліція заморожують фінансову, а отже, і військову підтримку України».

Читати ще: ЄС передав перший транш у €1,5 млрд з прибутків від заморожених активів РФ

Спостереження FAS у зоні бойових дій ілюструють вплив постійної відсутності підтримки з боку Німеччини. Деякі німецькі гармати на передовій мають так мало запчастин і боєприпасів, що можуть зробити лише три-чотири постріли на день. Висока скорострільність Panzerhaubitze 2000, одна з її найбільших переваг, не може бути використана. Через брак спеціальних боєприпасів вона не може розвинути свою велику дальність стрільби.

Оскільки запасних частин також не вистачає, окремі екземпляри гаубиці або основного бойового танка Leopard 1A5 неодноразово розбирають на запчастини, щоб підтримувати роботу інших.

Читати ще: Виявили бухгалтерську помилку: США знайшли ще $2 мільярди для допомоги Україні

За інформацією з кількох джерел, заборона на додаткове фінансування військової допомоги Україні призвела до «справжньої суперечки» у федеральному уряді. Канцелярія хоче призупинити фінансування, але Міністерство оборони, Міністерство закордонних справ і Міністерство економіки з цим не згодні.

Є різні думки щодо ролі Міністерства фінансів. Одні кажуть, що воно на боці канцлера, інші заперечують, що воно лише з обов'язку служби вказує на те, що грошей на нові замовлення більше немає.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus