USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.55 10.72

Нічні жахи і тривожність: чи чекає на українців масовий ПТСР

27 Жовтня 2022 06:15
Через повномасштабне вторгнення росії в Україні мало не щодня чути сигнали повітряних тривог, гупання ППО та «прильоти».

Міністерство охорони здоров’я роз’яснило, чи чекає на українців масовий посттравматичний стресовий розлад.

«ПТСР – це порушення психічного стану, що може розвинутися після травматичної події. Не можна отримати ПТСР через те, що вас, наприклад, звільнили з роботи, адже психологічна травма, через яку розвивається ПТСР, завжди пов’язана з надзвичайно загрозливою або катастрофічною ситуацією. Такий розлад може змінити те, як людина думає, почувається та поводиться, може спричиняти значні негаразди і впливати на здатність до нормального функціонування», – ідеться у повідомленні.

Як зазначили, ПТСР розвивається лише у 20-30% людей, які пережили травматичні події. Про наявність ПТСР можуть свідчити симптоми, які можна поділити на чотири категорії.

1. Симптоми повторного переживання:

інтрузії – проживання травматичної події знову і знову;

флешбеки – повторні спогади з відчуттям перебування всередині події,

нічні жахи.

2. Уникання нагадування, спогадів та думок про травму.

3. Неконструктивні поведінкові рішення, когнітивні/емоційні порушення.

4. Гіперзбудження, підвищена тривожність (посилене відчуття загрози).

У МОЗ підкреслили, що людині, яка пережила травматичні події, дуже легко нашкодити. Тому експериментувати небезпечно. Роботу з такими людьми має проводити лише фахівець після відповідного навчання за доказовими методами, які пройшли належну наукову перевірку та були визнані на рівні міжнародних асоціацій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олександр Показати IP 27 Жовтня 2022 09:26
ЙОПРСТ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus