USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.55 10.72

Нейробіологи навчилися читати думки людей, не торкаючись голови

28 Жовтня 2022 00:58
Нейробіологи з Техаського університету в Остіні розробили неінвазивний метод розшифровування людських думок — для цього використовували функціональну магнітно-резонансну томографію (фМРТ).

Про це пише Science Alert, передає ТСН.

За допомогою фМРТ учені відстежували потік насиченої киснем крові через мозок. Активним клітинам мозку потрібно більше енергії та кисню, отже ця інформація забезпечує непрямий вимір активності мозку людини. Зазначимо, що цей метод сканування не може фіксувати активність мозкових клітин у реальному часі. Проте вчені з'ясували, що можуть використовувати цей метод для розшифрування людських думок.

Звичайно, нейробіологи не зможуть відтворити дослівний переклад, проте цілком здатні зрозуміти про що думають люди.

За словами дослідника Олександра Хута, на основі даних фМРТ алгоритм здатний створити історію, яка, на думку вчених, дуже збігається із сюжетом подкасту чи радіопередачі.

Простими словами, ґрунтуючись на активності мозку, "декодер" міг розповісти, яку саме радіопередачу чи подкаст слухав випробуваний у той чи інший момент.

Раніше стало відомо, що команда вчених із Дублінського коледжу Триніті заявила, що наш мозок може використовувати квантові обчислення. Якщо відкриття підтвердять, воно зможе пояснити, чому наш мозок досі перевершує суперкомп'ютери в деяких аспектах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus