USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.50 10.65

Невибагливі «Гноми» та плодовиті «Дюшеси»: лучанин майже 30 років вирощує томати

Сьогодні 08:08
\Лучанин Юрій Сирота майже 30 років вирощує різні сорти томатів. Цьогоріч господар виростив орієнтовно 400 кущів помідорів. Свою колекцію щороку поповнює новими сортами.

Як розповів 66-річний чоловік, у його теплиці знайдуться помідори різного кольору, форми та величини. У колекції має 54 сорти томатів, серед них 32 – це нові, інформує Суспільне.

Цього року лучанин вперше висадив помідори «Гноми», які є невибагливими у догляді.

«Цього року я вирощував 15 сортів «Гномів». Перший рік вирощував їх. Щось вдалося, щось не вдалося, но більшість помідорів-гномів – це досить хороші помідори», – зазначив чоловік.
Юрій Сирота за фахом – філолог. Вирощуванням помідорів захопився у 90-ті, а навчив його цієї справи тесть-агроном.

Читати ще: Помідори на даху: як пенсіонер облаштував город у центрі Луцька

Перший врожай цього року господар зібрав наприкінці липня.
«Перший помідор, який дозрів з усіх помідорів, які у мене є, – це був «Іришка». І після нього пішов дозрівати уже «Черрі». Уже немає першої кисті, повністю зійшла. На смак дуже хороший помідор. На врожай – прекрасний помідор», – розповів він.
Новий сорт томатів «Дюшес» – один із найплодовитіших у колекції лучанина. Скільки кілограмів вдасться зібрати з одного куща, Юрій Сирота поки не знає.
«Не витримують гілочки, хоча по величині він низькорослий і, здавалось би, не повинен бути підв’язаний», – сказав чоловік.

Також серед нових сортів є середньопізній томат «Перцевидний чорний», котрий за формою дійсно нагадує перець.

«Тоже не пробував ще. Непоганий сорт, але на смак не знаю, який буде. По урожайності не сказав би, що він ахті, але вистачає зав’язі, як для наших широт», – розповів господар.

Читати ще: Томатний сад: волинянка вирощує чотириста сортів помідорів

Вирощує помідори Юрій різними способами, зокрема розсадним і безрозсадним. Цей рядок помідорів на відкритому ґрунті, вирощений із насіння «Три серця».

«Оце йде другий помідор – колір, а от вже чорний помідор, бачите. І рожевий помідор – це всі помідори з однієї колекції», – зазначив лучанин.
Зі слів Юрія Сироти, залежно від сорту помідори дозрівають за півтора-два місяці. Для хорошого врожаю томати треба ростити у правильних умовах: підживлювати та пасинкувати.

«Ми помідор садимо, зазвичай, в середині травня. Травень, червень, липень: 50-55 днів і помідор у вас буде. Є помідори ранні, середньоранні, середньопізні, пізні. В залежності від того, який цей помідор, строк дозрівання у цього буде інакший», – сказав чоловік.

За два тижні Юрію Сироті вдалося зібрати 150 кілограмів томатів. Недозрілі помідори господар радить зберігати в теплому, сухому та темному місці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus